Politsei: imeodav hind võiks autoostja ettevaatlikuks teha

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autod.
Autod. Foto: SCANPIX

Võru kriminaalteenistus on viimastel kuudel saanud juba neli avaldust kodanikelt, kes on püüdnud endale interneti vahendusel sõidukit soetada, jäänud aga lõpuks ilma nii rahast kui autost.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Agu Lalli kinnitusel on inimesed soovinud interneti kaudu osta Inglismaalt kolme kuni viie aasta vanuseid kasutatud autosid. Heausksed ostjad on kandnud raha üle, kuid autot ei ole vastu saanud.

Politsei manitseb inimesi ettevaatlikkusele, sest teadaolevalt on sama probleemiga politsei poole pöördutud ka mujal Eestis.

Lalli sõnul on skeem lihtne: kannatanud leiavad Eesti või mõne teise riigi kuulutusteportaalist
sõiduki müügikuulutuse. Seal on märge, et ostjal tuleb võtta müüjaga ühendust e-posti teel.

Järgneb kirjavahetus tehingu üksikasjades kokkuleppimiseks. «Millegipärast ei tee inimesi ettevaatlikuks asjaolu, sõidukeid pakutakse müügiks väga odavalt, mõnikord isegi turuhinnast 50 protsenti odavamalt.»

Inimesed kannavad raha üle, kuid sõidukit ei saa. Tegemist on olnud võrdlemisi suurte summadega. Üks kannatanutest on üle kandnud 4800 eurot ja loomulikult pole ta autot saanud ning rahastki ilma, tõi Lall näite.

Politsei soovitab ostjal ja müüjal sõlmida võimaluse korral digitaalselt allkirjastatud leping. Sellisel juhul saab kasutada ainult enda andmeid ehk müüja isik on tuvastatav.

Kindlasti tuleb hoiduda kergekäelisest raha ülekandmisest tundmatute isikute või firmade arvetele välismaa pankades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles