Otsematkajad jõuavad Tartusse loodetust hiljem

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeval jõudsid üle põldude ja läbi soode Järvamaale matkasellid Marten Laur ja Arno Lauk (sinimustvalge näomaskiga).
Esmaspäeval jõudsid üle põldude ja läbi soode Järvamaale matkasellid Marten Laur ja Arno Lauk (sinimustvalge näomaskiga). Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Möödunud nädalal Tallinnast mööda sirgjoont Tartusse matkama asunud seltsilised lootsid Emajõelinna jõuda täna. Praegu on aga selge, et oodatust ekstreemsemaks kujunenud rännak kestab kauem.

Juba reedel Tallinnast lahkudes tabas matkaselle meeletu vihm. «Sinna need esialgsed plaanid jäid,» tõdes Anti Orgla, üks neljast mööda metsi ja rabasid rändavast noormehest.

«Paiguti oli kogu metsaalune poolemeetrise veekihi all,» kirjeldas Orgla. Vee all peitis end aga salakaval oksarisu, mis matkajail tihtipeale jalgadest kinni haaras. Liikumiskiirus vähenes ränkades oludes märgatavalt ning piirnes vaevu 800 meetriga tunnis.

Ettevõtmise õnnestumine sattus küsimärgi alla juba retke esimesel päeval. Teine päev oli seiklejate kinnitusel aga mitu korda hullem. Sadas terve öö ja päeva. Ikka ja jälle hiilisid läbikülmunud meeste pähe katkestamismõtted.

Pidev niiskus hõõrus jalad puruks ning üle puu ronides väänas Orgla välja ka hüppeliigese.

Kolmandal päeval liitusid matkaga kaks ülejäänut – Marten Laur ning Arno Lauk. Peagi sai selgeks, et kaks esimest päeva soos ragistanud Anti Orgla ja Mati Allas ei suuda värskete puhanud meestega sammu pidada ning nad jäid jalgu ravitsema.

Kobraste poolt üle ujutatud Järvamaa piirist üle astusid Laur ning Lauk kahekesi. Teekond viis läbi taluõuelt, kus tähistati sünnipäeva ning jagati pruukosti ka läbiligunenud matkajatele.

Esmaspäevaks kannatasid Orgla ja Allase jalad taas pikemat kõndimist ning teekonda jätkati neljakesi.

Eilse lõunapausi ajal Mäeküla–Koeru tee ääres ütles Org­la, et nüüd kulgeb teekond paljuski mööda põlluservi ning kõndida on märksa lihtsam kui Harjumaal. Teelisi on seganud vaid nõelavad herilased ja paar kurja koera, kes õnneks ei purenud.

Tartust lahutas neid selleks hetkeks 90 kilomeetrit ning selle maa lootsid rändajad läbida kolme päevaga.

Tartusse Raekoja platsile peaks neli matkaselli jõudma enda hinnangul neljapäeva õhtul. Kolmapäeval jäädi aga laagrisse Jõgevamaal Pudivere lähistel. Tartuni oli jäänud veel 44 kilomeetrit ning taas oldi sunnitud plaane korrigeerima. Nüüd loodavad mehed Emajõelinnas olla reede õhtul.

Kel huvi vaadata, kus rändajad parasjagu asuvad, saab seda teha siit. Kasutajanimi ja parool on «otse».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles