Lõppes Tartu linnaraamatukogu ja kunstimuuseumi hoone arhitektuurivõistlus

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Planeeritava Tartu linnaraamatukogu ja kunstimuuseumi ühishoone arhitektuurivõistluse võitis töö «Palimtsest». Konkursi tulemus läks hiljem tühistamisele.
Planeeritava Tartu linnaraamatukogu ja kunstimuuseumi ühishoone arhitektuurivõistluse võitis töö «Palimtsest». Konkursi tulemus läks hiljem tühistamisele. Foto: Tartu linnavalitsus

Tartu korraldas rahvusvahelise arhitektuurikonkursi, et leida parim lahendus kavandatavale linnaraamatukogu ja kunstimuuseumi ühishoonele. Täna teatas linnavalitsus parimate tööde väljavalimisest.

Võistlusele laekus 23 tööd, millest 22 kvalifitseerus ja pääses lõpphindamisele, vahendas linnavalitsuse pressiteade.

«Tööde tase oli ühtlaselt tugev, mistõttu oli parimat välja valida üsna keeruline. Olulisteks kriteeriumideks pidas žürii hoonete funktsionaalsust ning sobivust ümbritsevasse linnaruumi, aga ka lahenduse realiseeritavust ja energiasäästlikkust,» rääkis žürii esimees Tartu abilinnapea Raimond Tamm.

Žürii otsustas anda esikoha ning 25 565 eurot tööle märgusõnaga «Palimtsest» (pildil).

Teise koha vääriliseks kuulutati töö «Lehtrid», mis saab auhinnaks 10 226 eurot. Kolmanda koha ning 6391 eurot võitis projekt märgusõnaga «Kuma».

Lisaks andis linnavalitsus välja kaks 2876-eurost ostuauhinda kavanditele «Unfying Plaza» ning «Tänukiri».

Tartu linnaarhitekt Tiit Sild leidis, et võidutöö loob mõlemale institutsioonile tugeva identiteedi. «Kahe hoone omavaheline ühendus on lahendatud lihtsa ilusa arhitektuurse joonega, hoonete ühendamisel üle Magistri tänava ei moodustu pime kangialune, vaid värav parki. Park hakkab toimima sünergias uue hoonega.»

Sild lisas, et kunstimuuseumi ja raamatukogu ühishoone on konstruktsioonilt arhitektidele ja inseneridele kindlasti väljakutseks, kuid lahendus loob kõik eeldused energiasäästliku hoone ehitamiseks.

Võidutööde autorite nimed avalikustatakse septembri alguses, mil kavanditest avatakse näitus.

Tulevase raamatukogu ja kunstimuuseumi ühishoone planeeritud ruumiprogramm on ligi 16 565 ruutmeetrit, millele lisanduvad parkimispinnad ja aatriumid-koridorid.

Ühishoone rajamiseks loodavad linn ja kultuuriministeerium taotleda raha Euroopa Liidult.

Praegu on kunstimuuseumi käsutuses nn viltune maja (Raekoja plats 18) ning linnaraamatukogul endised elu- ja kontorihooned (Kompanii 3/5).


Võidutööd koos seletuskirjaga ja teiste tööde planšette saab näha siit, siit, siit ja siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles