Doonoreid hõigatakse verd andma

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tartu Ülikooli Kliinikumi verekeskus on teele saatnud ligi 400 kirja oma doonoreile palvega tulla kiiresti verd loovutama. Maria ja Alan Johnson tulid kutsumata, sisetunde järgi.

Reede hommikul koos Suurbritanniast pärit abikaasaga verd loovutama tulnud Maria Johnson ütles, et tema on doonor olnud viis aastat ning ta mehest sai doonor just tema eeskujul.

«Alani emal oli kord terviseprobleem, mil ta vajas verd, eks sellepärast ka,» lisas ta. «Me oleme tegelikult Pärnust, aga et meil on täna Tartu-päev, siis mõtlesime, et tuleme ühtlasi verd andma.»

Tartu Ülikooli Kliinikumi verekeskuse direktoril Helve Königil on niisuguste missioonitundega inimeste üle ainult hea meel. «Aga ka meili teel meeldetuletamist oli hädasti vaja, sest suur osa doonoreist on tudengid, keda suvel Tartust ei leia.»

Suve eripära

Suvi on teistsugune aeg – inimesed otsivad pigem vee äärde minemise võimalust, kui kaaluvad verekeskusesse tulemist. See mõte ei torka lihtsalt pähe.

Küsimuse peale, kas väga kuuma ilmaga, kui pea päikesest niigi huugab, on üldse tark verd loovutama tulla, vastab König, et doonori enesetunne peab loomulikult olema hea – see on esimene tingimus. Ka peab ta hommikul olema kindlasti söönud ja korralikult joonud, sest palavaga higistab inimene palju.

«Jah, inimesed taluvad kuumust erinevalt,» on König nõus. «Aga me ei ole täheldanud, et doonorid verekeskuses suvel verd loovutades end kehvemini tunneksid kui muidu.»

Inimesed võiksid kasutada rohkem hommikusi aegu, sest siis on jahedam ja mõnusam, ei ole järjekorda. «Tavaliselt jõutakse meie juurde aga alles lõuna paiku. Enne seda valitseb tühjus,» ütleb König.

Suvel tuleb tema sõnul jälgida ka seda, et viimase kahe kuu jooksul ei oleks puuk hammustanud. Ka ei sobi vereloovutamiseks järgmine või ülejärgmine hommik pärast joogirohket grillipidu või nädalavahetust.

Aega tuleks varuda umbes tund. Enne vereandmist määratakse näpuotsast võetavast veretilgast vere hemoglobiinisisaldus ning arst kontrollib küsitluslehe alusel doonori tervist.

Vereloovutamisele kulub kuni 10 minutit ja üks veredoos on 450 milliliitrit. Pärast protseduuri ei ole hea kohe edasi tormata, vaid tuleb natuke puhata ja rohkesti juua.

Verekeskusesse on oodatud kõikide veregruppide esindajad.

Veretelk saabub enne kooli

Doonoritelk seatakse Tartu Raekoja platsile tänavu üles 30. ja 31. augustil, kui linn on juba noori täis ning taas õige aeg meelde tuletada verekinkimise üllast mõtet.

Veri on eluskude, mida ei osata veel asendada tööstuslikult valmistatud preparaatidega. Iga päev vajavad vereülekannet sajad patsiendid. Andes verd, kindlustab doonor küllaldase verevaru vajaduse korral ka endale, lähedastele, sõpradele ja tuttavatele.

Verekeskus ootab
• Suvel on Tartu Ülikooli Kliinikumi verekeskus lahti esmaspäevast neljapäevani kell 9–17 ja reedeti kell 8–15.30.
• Doonoril palutakse kaasa võtta isikut tõendav pildiga dokument.
• Aadress: Tartu, L. Puusepa 1a. Lisainfo tel 731 9362.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles