Lõuna-aafriklane kokkab eestlaste rõõmuks

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokakursuse juhendaja, lõuna-aafriklane Paul Senosi ütleb, et püüab anda inimestele võimaluse olla stressivabas õhkkonnas ja teha midagi teistmoodi kui tavaliselt. «Me teeme koos süüa, lobiseme ning joome head veini ja sööme, see kõik on väga maitsev!»
Kokakursuse juhendaja, lõuna-aafriklane Paul Senosi ütleb, et püüab anda inimestele võimaluse olla stressivabas õhkkonnas ja teha midagi teistmoodi kui tavaliselt. «Me teeme koos süüa, lobiseme ning joome head veini ja sööme, see kõik on väga maitsev!» Foto: Kristjan Teedema

Kahtlemata on eksootilise välimusega Paul Senosi Tartu rahvaülikooli augustikuu sumedate suvekursuste magnet. Vähemasti neile, kel maik ta kokanduse töötubadest juba suus.

«Mulle mitte ainult ei meeldi süüa teha, vaid ma lausa armastan kokkamist,» ütleb Lõuna-Aafrikast pärit, säravate silmade ja elavate liigutustega mees.

Paul Senosi on kutselt matemaatika ja inglise keele õpetaja, ta on töötanud Kaplinna agulikoolides ja SOS-lastekülades. Aga söögitegemine on tal lihtsalt veres.

Mitme põlve retseptid

«Mu õde ja ta abikaasa peavad restorani, mu ema tegeleb catering`iga, me pere retseptid on pärit mitme põlvkonna tagant ning mulle on alati meeldinud inimestele süüa teha,» kinnitab tõmmu mees, kes elab juba enam kui kaks aastat Eestis.

«Ma korraldasin siin üht suvelaagrit ja siis küsis keegi, kas ma oleksin nõus valmistama mõne Lõuna-Aafrika roa,» meenutab mees, kuidas kõik siin algas.

Loomulikult oli Senosi kohe nõus, roog maitses eestlastele hästi ja nüüd on ta jõudnud selleni, et juhendab nii Tallinna kui Tartu rahvaülikoolis kokkamiskursusi, korraldab Lõuna-Aafrika stiilis maitseelamussündmusi mujalgi ning on kutsutud oma annet demonstreerima toidu- ja joogikultuuriga seotud rahvusvahelistesse vennaskondadesse.

Eelmisel hooajal kogus Paul Senosi Tartu rahvaülikoolis oma õpitubadega hulga austajaid, kes juba teavad, millised on need 15 vürtsi (vähemalt), mida Lõuna-Aafrika köögis tunda tuleb, mismoodi valmistada gurmeeroaks lambamagu või kuidas näeb välja üks aafrikalik grilliõhtu hea veini ja õigete salatitega.

Paul Senosi augustikuise kokkamiskursuse teema on hommikusöögid ja smuutid.

Muu hulgas õpetab ta valmistama väikesi naughty-smuutisid ehk paharet­­smuutisid, millesse segatakse pisut alkoholi. Aga need ei ole loomulikult hommikusöögiks, pigem vabaks õhtupoolikuks.

Esimesed suvekursused

Tartu rahvaülikooli koolitusjuht Kaisa Hansson ütleb, et augustikuu sumedad suvekursused leiavad neil aset päris esimest korda.

Lisaks Paul Senosi õpitoale on tulemas õlimaalimise, suvejooga ning inglise ja soome keele kursus. Samuti puitmööbli restaureerimise õpituba, kuhu võib tulla oma mööblitükiga, ning täiesti esimest korda popkunsti töötuba, kus igaüks saab mõnest oma lemmikinimesest või -sündmusest kokku panna kollaaži, kasutades fotosid, väljalõikeid, kutseid, noodilehti või ükskõik mida.

Kaisa Hansson ütles, et jah, rahvaülikool on igal suvel pakkunud fännidele mitmepäevast väljasõitu ehk suvekooli (tänavu oli see juuli keskel Muhus), kuid et suvi on pikk, siis häid sõpru ei tohiks siiski septembrini hooletusse jätta.

Vahel on inimesel just puhkuse ajal tahtmist õppida midagi uut või meelde tuletada vana – kaua seal rannas ja päikese käes ikka jõuab olla.

Vilkam tegevust rahvaülikoolis algab juba 1. augustist.

Rahvaülikoolis

• Augustis eksootilised toidud, puitmööbli restaureerimine, õlimaalimine, popkunst, arvutiõpe, suvejooga ja keeled.

Info: www.rahvaylikool.ee

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles