Toomeorgu kerkib lava käsitsi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Täna algab Kassitoomel, täpsemini Toomeorus, mis on lumisel ajal täis kelgutajate ja suusatajate kilkeid, suure lava ehitus. Pühapäeval annab Vanemuise sümfooniaorkester seal kuulajatele tasuta kontserdi.

Miks Toomeorus ja miks tasuta? Vanemuise teatri juht Paavo Nõgene tõi välja kolm peamist põhjust.

«Me soovime, et tõesti kõigil oleks võimalus osa saada ilusast klassikalisest muusikast suure sümfooniaorkestri elavas esituses,» ütles ta. «Kindlasti on meie seas inimesi, kes ei saa ühel või teisel põhjusel külastada kontserdimajades kontserte.»

Seejärel rääkis ta soovist lisada Tartu suvisesse kultuurikalendrisse sündmuse, millest võiks kujuneda traditsioon. Kolmandaks tõi ta välja Vanemuise soovi tänada ilusa tasuta muusikaelamusega oma lojaalset publikut.

Vanemuine on Toomeorgu, mida veel 19. sajandi teisel poolel kasutati liivakarjäärina, publikut kutsunud varemgi. Aasta tagasi kaitstud magistritöös nimetab teatriteadlane Kadri Rantanen 1950. aastatest kahte balletti, kahte operetti ja kahte ooperit, mida vanemuislased on seal etendanud.

«Toomeorus hakati korraldama peale vabaõhunäitemängude ka muid massiüritusi, mistõttu kohaletulnud rahvahulgad kurnasid sealset loodust ning segasid Toomel asunud haiglate rahu (ümber oru püstitati õlleputkasid ning üles seati võimsaid helivõimendeid),» lisab ta. «Tulemuseks oli see, et vabaõhuetenduste andmine keelati.»

Vanemuine asub täna ehitama Toomeorgu suurt kontserdilava, silmas pidades loodushoidu: lava osad, tarvilik tehnika, pingiread ja kõik muu viiakse oru põhja teatrijuhi kinnitusel käsitsi.

Tasuta kontsert

• Vanemuise sümfooniaorkester annab 31. juulil kell 20 Toomeorus tasuta kontserdi.

• Dirigeerib Mihkel Kütson, soleerib saksa viiulikunstnik Denis Goldfeld.

• Kavas on Rossini, Paganini, Gershwini, de Falla, Raveli,  Moncayo, Massenet´ ja Márquezi teoseid.

• Konfereerib Hannes Kaljujärv.

Allikas: Vanemuine

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles