Tartu hansalaadale tuleb üle poole tuhande kaupleja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Helisevate Hansapäevade hansalaat 2010.  Pildil hansalaada kaupleja Heidi Mäeveer Setu potte müümas.
Tartu Helisevate Hansapäevade hansalaat 2010. Pildil hansalaada kaupleja Heidi Mäeveer Setu potte müümas. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Koos homme algavate Tartu hansapäevadega peetakse kolmel päeval kesklinnas hansalaata, kuhu tänavu saabub ligi 520 kauplejat.


«See on viimaste aastate rekord. Kauplejaid jagub Raekoja platsile, Küüni tänavale, Kaubahoovi parki, Jaani kiriku juurde, Antoniuse õue, Atlantise juurde Jõelinna ja Lastelinna mänguväljaku lähistele. Uudsena on sel aastal laadaliste käsutuses ka Ülikooli tänav,» rääkis linnavalitsuse ettevõtluse osakonna kaubanduse peaspetsialist Meeri Tensing.

Kauplejaid ja käsitöömeistreid tuleb Tartusse peaaegu igast Eestimaa nurgast - Haapsalust Narvani, Võrumaast Virumaani ja Setumaalt. Väga populaarsed on Tartu laadad ka lätlaste ja leedulaste seas, kes seegi kord on kohal oma erinäolise aiakeraamika, merevaigust ehete, linaste rõivaste ja muude käsitöötoodetega.

Sel aastal leiab laadalt punutud kübarakorve, oravamajakesi, omanäolisi talusilte. Nagu ikka pakutakse linaseid rõivaid, villast ja puuvillast käsitöökaupa, nahatooteid, sepiseid. Tuntud eesti keraamikute tööde kõrval saab valida ka setu ja Petseri keraamikat. Pakutakse muinasehteid, siidsalle ja maalitud portselani. Nõutud laadatooted on käsitsi valmistatud seebid, eriti kitsepiimaseebid, mille raviomadusi oskavad valmistajad põhjalikult tutvustada. Jõelinnas saab valida aiagrilli või kümblustünni.

Müügilettidelt leiab hulgaliselt ökotoitu, lihaleiba, suitsusinki ja -kala, mett, hapukurki, hernest ja metsa- ning aiamarju.
Kaubahoovi tuleb massaažitelk, kus pakutakse ravimtaimedrooge ja saab näha ravikaane.


Käsitöömeistrid tutvustavad hansalaadal keskaegseid töövõtteid ja –viise. Lastelinnas saavad lapsed arendada oma loovust, puhuda pilli, lustida karussellil ja batuutidel.


Hansapäevad kestavad Tartus 22.-24. juulini. Hansalaat on avatud reedel kell 12-20, laupäeval kell 10-20 ja pühapäeval kell 10-17.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles