Miks turu prügikonteiner nurga tagant sissepääsu juurde tõsteti ?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varem külastajate eest varju jäänud segajäätmete konteiner on nüüd kõigi silme all turu sissepääsu juures ning konteinerist tõusev lehk paneb nii mõnegi külastaja ja turumüüja nina kirtsutama.
Varem külastajate eest varju jäänud segajäätmete konteiner on nüüd kõigi silme all turu sissepääsu juures ning konteinerist tõusev lehk paneb nii mõnegi külastaja ja turumüüja nina kirtsutama. Foto: Sille Annuk

Prügi


Turumüüjad kurdavad, et varem nurga taha jäänud prügikonteiner tõsteti turu jalakäijate silla poolse sissepääsu kõrvale ja see haiseb seal hirmsasti. Kus konteiner varem oli ja miks paigutasite selle nüüd niivõrd käidavasse kohta?

Vastab ASi Tartu Turg peainsener Jüri Aliste: Varem oli konteiner Sadamateatri-poolsel sissesõiduteel turupaviljoni taga. Seal oli ehitatud ka kanalisatsioon, et biolagunevatest jäätmetest tekkiv vedelik saaks ära voolata. Samuti oli konteiner eraldatud taraga.

Sellest asukohast pidime konteineri ära viima, kuna maa eraomanik teatas, et ei soovi konteinerit oma maal enam näha ja andis meile tähtaja selle teisaldamiseks.

See on ärimees Rein Kilgi maa, kus konteiner varem seisis?

Nojah. Varem oli meil kokkulepe konteineri hoidmiseks seal, aga nüüd soovis maaomanik, et konteiner ära viidaks, ja tal on täielik õigus seda nõuda.

Kas te konteinerile kõrvalisemat kohta ei leidnud kui turu sissepääs?

Ei leidnud jah. Turul sellist kohta pole.

Kas konteiner jääbki nüüd turuväravate juures haisema ja prügi kohapeal pressimise tõttu lehkavat vedelikku välja ajama?

Ei. Praegune lahendus on ajutine. Otsime võimalust, et hakata biolagunevaid jäätmeid eraldi koguma, sest just neid tekib turul palju ja need haisevad. Oleme pöördunud nii Ragn-Sellsi kui Cleanaway poole, kuid neil polnud kohe lahendust välja pakkuda.

Pikemas plaanis tahaksime teha oma väikse jäätmejaama nagu Tartu Prismas. See süsteem jahutab suvel biolagunevaid jäätmeid ja soojendab neid talvel, nii et protsesse tekib vähem. Aga see lahendus on kallis ja selleni jõudmine ei ole nädalate, vaid mitmete kuude küsimus. 

Mis seni saab?

Praegu üritame leida ajutist lahendust, et saaks koguda haisu tekitavad biolagunevad jäätmed eraldi suletavasse konteinerisse. See leevendaks haisuprobleemi. Usume, et ajutise lahenduse leiame augusti alguseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles