SUVEPILT: Tiki, Jaan ja Endla teevad heina nagu muiste

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Heinamaa on küll veidi künklik, aga tubli Tiki sikutab vankri ilusti heinalisi ootava mõnusalt lõhnava kuhja juurde. «Ta on juba vana loom, õiget vanust ma ei teagi,» räägib Tiki peremees Jaan Rosin oma märast ja kargab nagu poisike vankrist maha.


Tiki, maast madalast hobust pidanud Jaan Rosin ja Endla Elevant elavad ning teevad heina Jõgevamaal Kasepää vallas Nõmme külas. Jaan Rosin on «praegu veel 73» ja Endla Elevant sutike vanem. Esmaspäeval töös olnud heinamaa jääb nende kodust paari kilomeetri kaugusele.

«Aga mis teha, kui lähemal heina pole,» ütleb Jaan Rosin lihtsalt, lööb Tiki kallal matsutava parmu möödaminnes paraja vopsuga maha ja hakkab hobust lahti rakendama. «Mul looreha seal metsa ääres,» selgitab peremees ja lisab, et Tiki on Endla venna pärandus, keda vennapoeg ei tahtnud.
Tunnikese pärast on vankril koorem peal ning Tiki sõidutab heinalised koju.

Tööd jätkub kolmikul veel tükiks ajaks. «Eks seda heina hobusele ikka läheb, oma kolm või kolm pool tonni, aga jõuame teha küll,» ütleb Jaan Rosin rõõmsalt. Teisi heinasööjaid nende majapidamises pole, Tikile pakuvad seltsi kass ja koer. Ka autot-traktorit Jaanil ja Endlal ei ole, kõik raskemad tööd ja muidugi ka pikemad otsad poe juurde teeb ära vana hea Tiki kas vankri või reega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles