48. Europeade ava- ja lõppkontsert pakuvad meeleolukaid kultuurielamusi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus peetava üleeuroopalise folkloorifestivali Europeade logo.
Tartus peetava üleeuroopalise folkloorifestivali Europeade logo. Foto: Tartu linnavalitsus

Euroopa rahvakunstifestivali Europeade tähtsündmusteks olevad avakontsert 21. juulil ja lõppkontsert 24. juulil pakuvad läbilõiget erinevatest kultuuridest, pakkudes sellega meeleolukaid kultuurielamusi nii pealtvaatajatele kui ka osalejatele.




 Kõik, kes Tartusse kontserte vaatama ei jõua, saavad seda teha interneti vahendusel.

Europeade ava- ja lõppkontserdi Eesti poolne lavastaja Jaan Ulst ootab Europeade saabumist väga. «Esinejad ei too siia mitte ainult neile omase tantsu ja muusika, vaid ka oma suhtumise ellu. Laululava alla koondub kahe kontserdi jooksul 27 riigi naer ja nutt, mille sarnast siinmail pole veel enne nähtud.» Ulst lisab, et tema töö teeb huvitavaks fakt, et kontsertite lavastamine käib koostöös Belgia lavastaja Roland Decorte’ga. «Tulemas ei ole harjumuspärast laulupidu, vaid meie lauluhäll täitub kireva energiaga, mis on kokkukasvatatud aastast 1964. Võõrustame seega suurt ja väärikat sündmust ning anname sellega oma panuse Euroopa kultuuripärandi nähtaval hoidmisele,» võtab Ulst sündmuse olulisuse kokku.

21. juuli kell 19.00 algava avakontserdil „Flamenkost Kaerajaanini” esitlevad oma kultuuri Belgia, Eesti, Itaalia, Hispaania, Hollandi, Poola, Portugali, Saksamaa, Läti, Ungari, Iirimaa, Slovakkia, Sloveenia, Austria, Prantsusmaa ja Leedu rahvatantsijad ja -muusikud.

24. juulil kell 19.00 algava lõppkontserdi „Tarantellast masurkani” esinemistest näeb Belgia, Eesti, Saksamaa, Rootsi, Küprose, Leedu, Iirimaa, Suurbritannia (Šotimaa), Venemaa, Norra, Soome, Šveitsi, Hispaania, Taani, Läti, Türgi ja Tšehhi kultuuride esitlusi. Lõppkontserdil annab Tartu Europeade 2012 korraldamisõiguse üle Padova (Itaalia) linnale.

Mõlemad kontserdid on jälgitavad reaalajas aadressil http://veeb.tv/

Euroopa suurim rahvakunstifestival Europeade toob suvisesse Tartusse kokku ligi 3000 osalejat üle kogu Euroopa. Nelja päeva jooksul esitavad oma kultuuri ja traditsioone 140 gruppi 27 erinevast riigist.

20.-22. juulini keerlevad Tartus ka Tantsivad Tartu Hansapäevad, mis sel aastal toimuvad juba 16. korda. Juba armsaks saanud linnadele (hansaaegne Jaanilinn, muinasaegne Jõelinn, kaasaegne Raelinn ning Lastelinn) lisanduvad sel aastal kaks uut linna – Raualinn Tasku keskuse, Ahhaa, Aura ja Zeppelini vahelisel alal ja Teaduslinn Toomemäel. Maalinn avatakse sel aastal aga uues kuues – Maalinna tegevus on laienenud Tartumaalt väljapoole, haarates näiteks ka Põlvamaad, Võrumaad, Valgamaad ja Viljandimaad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles