Portaal paljastab kinnisvara tagatoa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue portaali tehingud.ee looja, iga päev kinnisvara vallas töötav Kristjan Gross usub, et hinnainfo tegelikult toimunud tehingute kohta aitab muuta kinnisvaraturu läbipaistvamaks.
Uue portaali tehingud.ee looja, iga päev kinnisvara vallas töötav Kristjan Gross usub, et hinnainfo tegelikult toimunud tehingute kohta aitab muuta kinnisvaraturu läbipaistvamaks. Foto: Margus Ansu

«Oleksid inimesed buumi ajal teadnud, mis hindu kinnisvara eest tegelikult maksti, poleks buumi tekkinudki,» ütleb kinnisvaraasjatundja Kristjan Gross, kes lõi reaalselt toimunud kinnisvaratehingute hindu vahendava portaali tehingud.ee.



Varem vaid professionaalsetele kinnisvaravahendajatele teada olnud info jõuab portaali vahendusel edaspidi kõigini, kel plaanis kinnisvaraga tehinguid teha või kes tunneb niisama huvi oma vara väärtuse vastu.

«Kindlasti muudab see turgu läbipaistvamaks ja aitab inimestel seada õigemaid ootusi oma kinnisvarale,» ütles infoportaali looja Gross.

99 senti

Tehingud.ee andmebaasist saab igaüks otsida maakonna, valla või linna, linnaosa, tänava, kinnisvaraobjekti suuruse ja seisukorra järgi hinnainfot toimunud tehingute kohta kvartali täpsusega. Nii leiab portaalist näiteks, et ühetoaline renoveeritud korter Vallikraavi tänaval Tartus on selle aasta teises kvartalis müüdud 23 000 euro eest.

Info eest tuleb portaali registreeritud kasutajal maksta 99 eurosenti objekti kohta, mis on Grossi meelest mõistlik hind, arvestades, et info puudumise tõttu tehinguga alt minnes on inimese potentsiaalne kaotus mõõdetamatult suurem.  

«Sellist infot kinnisvaratehingute kohta on igal juhul vaja,» nentis Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja juhatuse esimees Andrus Soonsein. Portaalist on Soonseina meelest kasu nii professionaalidel, kelle jaoks on hinnainfo praegu eri kanalites laiali, ning ka kinnisvara vallas iga päev mitte tegutsevatel inimestel, kelle arusaam kinnisvarahindadest tugineb sageli müügikuulutustes nähtavatele hindadele.

Viimased on aga Soonseina selgitusel enamasti 10–20 protsenti, kauem müügis olnud kinnisvaraobjektidel isegi kuni poole kõrgemad tegelikest hindadest.

«Kui portaal suudaks jõuda selleni, et seal on 90–100 protsenti kõigist tehingutest, oleks see asendamatuks tööriistaks kõigile maakleritele ja heaks abiliseks tavalistele inimestele,» lisas Soonsein.

Töö käib

Ka Eesti Kinnisvara Hindajate Ühing on selle tegevjuhi Tiia Redi sõnul uue portaaliga tutvunud ja selle heaks kiitnud, kuid möönnud, et portaal vajab veel tublisti edasiarendamist, et andmebaas pakuks teavet rohkemate müügihindade kohta.

Tehingud.ee portaali looja Kristjan Grossi sõnul ongi uus portaal praegu veel pidevas arengus – andmebaasi üha täiendatakse ja püütakse luua sellele muidki funktsioone.

Näiteks jagas Gross ideed hakata veebiküljel pakkuma ausa hinna kalkulaatorit, mis arvutaks inimesele tema sisestatud tunnuste järgi teda huvitava kinnisvaraobjekti turuväärtuse.

Samuti on Gross arutanud koostöövõimalusi kinnisvaraportaaliga www.kv.ee, kus võiks tema ettepanekul kuulutustes näha ka seda, kui palju on varem samasuguse kinnisvara eest makstud.

«Arendus käib pidevalt. Praegune variant on alles algus, millest võiks saada edaspidi tööriist kõigile kinnisvara vallas tegutsevatele inimestele,» lausus Gross. Eesti esimese seesuguse portaali edendamisel on Grossile toeks ka Tartu Teaduspark.

Tehingud.ee

• Infoportaal vahendab teavet reaalselt toimunud kinnisvaratehingute hindade kohta.

• Andmebaasis on infot umbes 5000 tehingu kohta üle Eesti ning infopank täieneb iga kuuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles