Martin Pau: aeg korraldada pakendivedu

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Pau.
Martin Pau. Foto: Margus Ansu.

Suve hakul viidi Ihastest minema avalik pakendikonteiner. Omanikul sai mõõt täis puupeadest, kes sinna olmeprügi toppisid.


Paraku pole kaebused, et siin-seal mõni pakendimahuti segaprügikastiks on muudetud või pole seda lihtsalt õigel ajal tühjendada märgatud, haruldased. On tagumine aeg hakata kavandama pakendijäätmete kogumist sarnasel põhimõttel, nagu kogutakse segaprügi.

Ragn-Sells jagab aedlinnades pakendikotte ja viib kindlail päevil tasuta ära väravasse jäetud pakendijäätmed. Selline valikuline probleemi lahendamine paneb küsima, miks ei nõua riik prügifirmadelt pakendivedu korraldatud jäätmeveo korras.

Pakendijäätmed moodustavad keskmise tarbija tekitatavate jäätmete mahust vähemalt poole. Poes pole just palju kaupa, millel pakend puudub, seaduse järgi on aga taaskasutatavate jäätmete eraldi kogumine kohustuslik.

Riik ei nõua meilt, et jookseksime olmeprügikottidega mööda linna või valda ja otsiksime prügikasti. Järelikult on ebaloogiline, et pakendikottidega peame seda tegema, tassides prügifirmadele sülle puhast raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles