Tartu linn otsib noortele uusi koolikohti

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Raatuse Gümnaasiumi nüüd juba seitsmenda klassi õpilane Tõnis Valgemäe käis eile sõpradega kooli juures jalgpalli mängimas ja oli üsna häiritud, kui kuulis, et selleks ajaks kui tema põhikooli lõpetab, selles majas enam gümnaasium ei tegutse. 
kt/Foto KRISTJAN TEEDEMA  POSTIMEES
Tartu Raatuse Gümnaasiumi nüüd juba seitsmenda klassi õpilane Tõnis Valgemäe käis eile sõpradega kooli juures jalgpalli mängimas ja oli üsna häiritud, kui kuulis, et selleks ajaks kui tema põhikooli lõpetab, selles majas enam gümnaasium ei tegutse. kt/Foto KRISTJAN TEEDEMA POSTIMEES Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

«Hea, et ma põhikoolis käin,» lausus kortsus kulmul Tõnis Valgemäe, kui kuulis, et sügisel tema kooli, Raatuse gümnaasiumisse, enam kümnendat klassi ei tehtagi.


Seitsmendasse klassi mineval Valgemäel on veel rohkelt aega mõelda, kuhu minna pärast põhikooli edasi õppima, sest paari aasta pärast tehakse Raatuse gümnaasiumist põhikool ja samas majas ta keskharidust enam kindlasti ei saa.

Aga neil noortel, kes juba sellest sügisest plaanisid minna Raatuse või Forseliuse gümnaasiumis kümnendasse klassi, on ümbermõtlemiseks ainult mõned päevad. Kuna neis koolides tahtjate vähesuse tõttu klasse ei avata, tuleb sinna õppima minna soovinud 77 õpilasele leida uus koht.

Haridusosakonna peaspetsialisti Maira Bogdanova sõnul oli eilseks läbi helistatud umbes kolmandik neist tulevastest gümnasistidest ja pakutud valikuvõimalusi, mida on põhimõtteliselt kolm: Kivilinna, Jaan Poska (praegune Mart Reiniku) ja Tamme gümnaasium, sest just need jätkavad ka pärast Tartu koolide ümberkorraldusi kindlasti gümnaasiumitena.

Juhul, kui õpilasel on mingi mõjuv põhjus asuda õppima mõnda teise kooli, siis haridusosakonna juhataja Riho Raave sõnul tullakse talle vastu, kuna üksikud õpilased ei muuda üldpilti.

Raave rääkis, et nende arvutuste järgi on uut kohta vajavaid õpilasi just nii palju, et avada nii Kivilinnas kui Poskas uus paralleelklass ning mõned õpilased jääksid veel ka Tamme gümnaasiumile.

Tartlased olid juba varem kuulnud, et tõenäoliselt ei ole võimalust Raatuses või Forse­­liuses edasi õppida. Bogdanova sõnul olid telefonikõne peale üllatunud aga paljud kusagil kaugemal elavad lapsevanemad, kes polnud ilmselt vastavat infot saanud.

«Mõned on vastuse andnud kohe, aga need on erandid. Kõik ikka tahaks veel mõelda,» rääkis peaspetsialist.

Uude kooli lapsed eraldi katseid tegema ei pea ning praeguste plaanide järgi on kõik selge 15. juuliks.

Esmaspäeval vaadati kõigepealt üle Forseliuse ja Raatuse gümnaasiumist saadetud dokumendid, et teha kindlaks, kas vastuvõtul on kõiki tingimusi ikka täidetud. «Mõningatega on kahtlusi, aga üldjoontes on kõik dokumendid korras ja olemas,» kinnitas Raave.

Mõlemad koolid jätkavad veel kahel järgmisel aastal keskhariduse andmist seal juba õppivatele noortele, kahe aasta pärast ootab neid aga põhikooliks muutumine.

Raave sõnul on kindlasti plaanis säilitada sealseid õppesuundi, mis on Tartus ainulaadsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles