Tartu Ülikooli doktoriõppes käib tihe rebimine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli sambad.
Tartu Ülikooli sambad. Foto: Sille Annuk

Juuni keskpaigas hinnati ümber Tartu Ülikooli koolitusvõimsus 8647 tudengilt aastas 6373 üliõpilase peale, mistõttu on senisest suurem konkurents ka doktoriõppesse.


Enim on kohtade arv vähenenud filosoofiateaduskonnas, kuhu möödunud aastal võeti vastu 61 doktoranti, tänavu on kohti aga 16 võrra vähem ehk 45. Teaduskonna peale kokku esitati 22. juuniks 105 avaldust.

Tartu Ülikooli õppekorralduse peaspetsialisti Ülle Hendriksoni hinnangul puudutab õppekohtade vähendamine tugevalt just filosoofiateaduskonda, kuna seal on ka erialasid rohkem.

Samuti vaadati Hendrik­­soni väitel õppijate hulk üle majanduse ja õiguse doktoriõppes, kus vastuvõetavate doktorantide arv on vähenenud vastavalt 17-lt 13-le ja 22-lt 17-le.

«Arvestati ka seda, et teaduskondades on praegu päris suur hulk neid doktorante, kes juba õpivad, ja neid edukalt kaitsmiseni viia on ülikooli esimene eesmärk, mitte niivõrd palju uusi doktorante peale võtta,» selgitas ta.

Võrreldes mullusega laekus ka välisüliõpilastelt doktoriõppesse ligi 27 protsenti rohkem avaldusi. Kõigi õppeastmete peale kokku on välismaalt TÜsse õppima asumiseks esitatud ligi 40 protsenti rohkem nõuetele vastavaid avaldusi kui läinud aastal. Välismaalaste seas on populaarseim tarkvaratehnika rahvusvaheline magistriõppekava.

Tänavu esitati doktoriõppesse 376 kohale 460 avaldust. Teaduskondade nõukogude otsused vastuvõtmise kohta tehakse teatavaks hiljemalt 8. juulil.

Tartu Ülikooli kõigi õppeastmete peale on üleeilse seisuga esitatud 8536 avaldust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles