Kultuuriminister Rein Lang: ERM tuleb igal juhul

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Rein Lang.
Kultuuriminister Rein Lang. Foto: Toomas Huik

Kultuuriminister Rein Lang, kas ERMi projektiga minnakse edasi?


Igal juhul minnakse edasi. Meil ei ole teist väljapääsu, sest see on riigikogu otsus. Aastal 1996 on Eesti Vabariigi riigikogu otsustanud kultuuriehitiste kohta, et ERMi ehitust alustatakse Tartusse aastal 2008.

Vahepeal tuli vahele masu ja see rikkus selle kuupäeva ära. Aga valitsus kindlasti alustab selle ehitamisega, sõltumata sellest, kas sellele tuleb Euroopa Liidu poolne rahastamine või mitte. ERM ehitatakse Tartusse Raadile ja olemasoleva projekti järgi.

Ehituse hinnaks kavandati 37 miljonit eurot, aga tühistatud riigihankel ulatusid hinnad üle 50 miljoni euro. Kust Eesti riik raha võtab?

Leidsime Kumu ehitamiseks raha palju raskematel aegadel ja leiame ka ERMi ehitamiseks selle raha.

Kas Euroopa Komisjoni otsus võiks tulla Eesti jaoks veel positiivne?

Elame-näeme. Me oleme väga põhjalikult nende kirja analüüsinud ja probleem on selles, et Euroopa Liidu rahast ei finantseerita kultuuriobjekte. See taotlus on riigi poolt esitatud sinna turismiobjekti ehitamise toetamiseks, mida ERM vaieldamatult mingis ulatuses ka on.

See on ka see põhjus, miks Brüssel analüüsis seda hoopis teistest kriteeriumidest lähtudes, kui meile oleks meeldinud. Aga me kindlasti jätkame kõnelusi. Meie probleem on ka see, et ajafaktor muutub üsna kriitiliseks. Kui ka positiivne otsus tuleb, siis see peab kindlasti tulema selle aasta jooksul, sest vastasel juhul me ei jõua seda raha ära kasutada.

Kui otsus tuleb negatiivne või liiga hilja, siis millal võiks ERMi ehitus alata?

See algab nii kiiresti kui vähegi võimalik. Selle ehitushanke korraldab nüüd Riigi Kinnisvara AS. Selline kokkulepe on minu ja Riigi Kinnisvara ASi juhataja vahel. See nõuab veel ka Riigi Kinnisvara ASi nõukogu otsust, aga ma arvan, et sellega ei ole probleemi.

Kas ehitus võiks alata järgmisel aastal?

Täiesti võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles