Farss pilkab lauslollust

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebahaige Argani (Aivar Tommingas) taguotsa korrastab pärast loputusele järgnenud väljutust teenijanna Toinette (Liisa Pulk). Tervistava asjatoimetuse ajal on tulnud tuppa Argani naine Beliné (Kais Adlas).
Ebahaige Argani (Aivar Tommingas) taguotsa korrastab pärast loputusele järgnenud väljutust teenijanna Toinette (Liisa Pulk). Tervistava asjatoimetuse ajal on tulnud tuppa Argani naine Beliné (Kais Adlas). Foto: Kristjan Teedema

Esmaspäev, poolteist tundi enne südaööd. Jaama tänava teatriajalooline park. Äsja on lõppenud Molière’i farsi «Ebahaige» läbimäng rotundis ja selle ümber. Küsimustele vastab lavastaja Ago-Endrik Kerge (pildil).



Kuidas te seletaksite seda, et nii vana – peaaegu kolm ja pool sajandit – komöödia «Ebahaige» mõjub veel tänapäeval nõnda naljakalt, et läbimängu lubatud paarkümmend teatriga rohkem või vähem seotud isikut aina muhelesid ja aeg-ajalt lagistasid naerda?

Klassika on klassika! Iga head materjali võib lavastada ka väga igavalt. See oleneb lavastajate andest. Aga lavastaja ilma näitlejateta pole mitte midagi. Kui näitlejad on väga head ja neil on s.... – vabandust! –, kehv lavastaja, siis on tulemus vilets. Teater on koostöö, ühistegemine.

Mida teie lavastatud «Ebahaige» pilkab?

Lollust meid ümbritsevas praeguses elus.

Kõik teavad kõike, kõik oskavad kõike. Sul ei pruugi olla erilisi eeldusi, kuid sa võid olla teatris lavastaja – sest lihtsalt on tahtmine teha. Aga kuda ja mida teha, selleks jääb ühte-teist vajaka.

Ma tõin näiteks teatri, kuid sedasama võib kohata mujalgi meie elus. Võtame või Molière’i «Ebahaige» teema arstimise: kui palju meil on tänapäeval ümberringi arstitarkusi ja posijaid ja mitteposijaid ja terviseparandajaid ja nõnda edasi! Igaüks võib arstimisega hakkama saada, kui aga kuulutab, et ta teeb seda.

Ma ei taha jumala pärast õigete arstide kohta midagi halba öelda, kaugel sellest, aga tänane päev on Eestis lauslollide Eldorado.

Kui palju olete Molière’i teksti muutnud?

Mõningaid asju ja ütlemisi oleme natukene tänapäevastanud. Kui võtate Molière’i näidendite kogumiku ette, siis näete, et «Ebahaige» on kolmes vaatuses kahe proloogi ja kolme vahemänguga koos muusika ja balletistseenidega. Ja oli arvestatud, et tükk kestab nagu tol ajal kombeks umbes viis tundi.

Meie lavastus kestab koos vaheajaga peaaegu kaks ja pool tundi. See on meelelahutus, nagu oli ka Molière’i ajal, ega ole mõeldud suure kunsti näidiseks.

Kuidas teie suvi pärast «Ebahaige» esietendust kulgeb?

Järgmine esietendus on 4. juulil (Komöödiateater alustab John Chapmani «Palun lahkuge lavalt!» etenduste tuuri Aruküla laululavalt – toimetuse märkus). Augustis loodan puhata ja Haapsalus muru niita.

Esietendus
• Täna kell 20 esietendab Vanemuise teater Tartus laulupeomuuseumi pargis Jaama tänavas Molière’i komöödia «Ebahaige».
• Lavastaja Ago-Endrik Kerge, kunstnik Liina Pihlak, muusikalise kujunduse autor Viive Ernesaks, tantsude repetiitor Rufina Noor.
• Mängivad Aivar Tommingas, Kais Adlas, Liisa Pulk, Pirjo Püvi, Kati Ong, Robert Annus, Raivo Adlas, Tiit Lilleorg, Markus Luik, Martin Kõiv ja Tõnu Kattai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles