Peolised süütasid linnutee silla

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähtvere valla arendusosakonna juhataja Jüri Varik käis esmaspäeval hindamas sillale põlenguga tekkinud kahjusid. Ohtlikuks muutunud ülekäik lubati piirata lintidega. Politsei on alustanud juhtunu uurimiseks menetlust.
Tähtvere valla arendusosakonna juhataja Jüri Varik käis esmaspäeval hindamas sillale põlenguga tekkinud kahjusid. Ohtlikuks muutunud ülekäik lubati piirata lintidega. Politsei on alustanud juhtunu uurimiseks menetlust. Foto: Sille Annuk

Jaanilaupäeva hilisõhtul pandi Ilmatsalu–Kärevere matkarajal põlema puidust kaarsild, mis viib üle Ilmatsalu jõe. Täielikust hävingust pääses sild vaid tänu juhuslikele möödakäijatele, kes kilekottidega vett tassides leegid kustutasid.


«Vaatasime juba kaugelt, et leegid paistavad. Kui kohale jooksime, oli sild keskelt lausleekides,» meenutas tulekahjule peale sattunud Ilmatsalu puutöökojas töötav Arto Luha.

Mees käis jaanilaupäeva õhtul koos kahe sõbraga matkaraja lõpus šašlõkki küpsetamas ning umbes tund enne südaööd asuti jalgsi tagasiteele.

Kui mehed silla juurde jõudsid, olid leegid umbes meetrised ning tuli liikus mööda silda kahele poole edasi. Silla keskmine osa oli selleks ajaks aga paari meetri ulatuses juba sisse varisenud. «Hea, et meil olid kilekotid kaasas, sest nendega sai hakata kohe vett kandma,» kirjeldas Luha olukorda.

Poole tunniga olid suuremad leegid kustutatud, kuid mehed võitlesid tulega ligi tunni.

«Helistasime kohe alguses ka tuletõrjesse, aga sellest polnud mingit abi, sest nad ei osanud kuidagi kohale tulla,» lausus Luha ning nentis, et põleva silla asukohta ei osanud nemadki täpselt selgitada. Ka on mööda matkarada autoga silla juurde pääs väga keeruline.

Selge süütamine

Tähtvere vallavanem Rein Kokk ütles, et tema sai põlengust teada 24. juuni varahommikul, kui talle helistas pool kaheksa võõras kalamees. «Ta oli mööda jõe äärt tulnud ja siis palgid veel suitsesid,» lausus Kokk, kelle hinnangul on tegu sulaselge süütamisega.

«Need ei ole terve mõistusega inimesed, sest peab ikka midagi viga olema, et hakata silla peale tuld tegema. See on ju sama, kui teha toa põrandale lõke,» lausus Kokk ning oli kindel, et süütajatel oli plaan sild maha põletada.

Vallavanemaga oli ühel meelel ka valla arendusosakonna juhataja Jüri Varik, kes käis esmaspäeval Tartu Postimehele põlenud silda näitamas. «See pole õnnetusjuhtum, vaid ikka pahatahtlik süütamine,» lausus Varik. Ta nimetas toimunut karistamatusega harjunud poisikeste tembuks ja lisas, et avalikuks kasutamiseks mõeldud vara lõhkumine ületab juba igasugused piirid.

Politsei uurib

Luha sõnul oli süütajatel ilmselt plaan panna tuli otsa ka linnuvaatlustornile, sest torni ülemisele vaateplatvormile oli lõkke tarbeks prahti veetud. «Eks nad vist kuulsid, et keegi tuleb, ja lasid siis jalga,» lausus Luha.
Kui kalliks silla taastamine läheb, ei osanud vallaesindajad veel öelda. «See võib olla 2,5 kuni kolm tuhat eurot, aga täpselt ei tea,» pakkus vallavanem ning lisas, et sellist summat praegu vallal kusagilt võtta ei ole. «Eks peame hakkama sponsoreid otsima.»

Politsei pressiesindaja Liina Pissarev ütles, et politsei alustab juhtunu uurimiseks menetlust, kuid kas tegemist on väärteo või kuriteoga, sõltub kahjusummast. «Politsei ootab aga igasugust infot selle juhtumi kohta telefonil 110,» ütles Pissarev.

Ilmatsalu linnutee valmis 2006. aasta sügisel ning sild läks tookord maksma 457 000 krooni (29 000 eurot). Matkarada algab Ilmatsalust vallamaja parkla juurest ja lookleb mööda Ilmatsalu kanali kallast kuni Kärevere maanteesillani.

Viiekilomeetrine rada ühendab Tartumaa põnevaimad linnupaigad ühtseks ketiks. Rajal on matkaja tarvis viis puhkekohta, kus võib ka lõket teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles