Kreutzwaldi memoriaalmuuseum sai 70-aastaseks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr. Fr. R. Kreutzwaldi memoriaalmuuseum Võrus. Pildil Fr. R. Kreutzwaldi kirjutuslaud.
Dr. Fr. R. Kreutzwaldi memoriaalmuuseum Võrus. Pildil Fr. R. Kreutzwaldi kirjutuslaud. Foto: Margus Ansu

Võrus asuv Friedrich Reinhold Kreutzwaldi memoriaalmuuseum tähistas täna 70. sünnipäeva.

Lauluisa muuseum tegutseb 44 aastat Lauluisa elupaigaks olnud majas, kus Kreutzwald töötas linnaarstina, just seal said kirja pandud eesti rahvuseepos «Kalevipoeg», «Eesti rahva ennemuistsed jutud» ja üldse enamik tema kirjanduslikust loomingust, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kirjanik ja president Lennart Meri on muuseumi külalisteraamatusse kord kirjutanud, et «kõik Eesti Vabariigi õpilased peavad kooliõpingute vältel suruma meie Võru lauliku tugevat kätt siin katuse all, kus ta oma ajatut elu elab.»

«Tõenäoliselt päris kõik ehk ei jõua muuseumi,» arvas memoriaalmuuseumi direktor Siiri Toomik. «Oli aeg, kus koolilapsi käis rohkem, just nimelt Kreutzwaldi muuseumis, nüüd käib vähem, aga ma usun, et nende jaoks, kes käivad, on see aeg siin kvaliteetaeg ja mul ei jää küll muud üle, kui öelda, et kuulake oma klassiku sõnu, ja tulgem, toogem oma koolilapsed kõik korraks Kreutzwaldi muuseumisse ja kõikidesse teistesse Eesti muuseumidesse ka!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles