Haanjamaal võisteldi heinaniitmises

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vikat.
Vikat. Foto: Elmo Riig / Sakala

Haanjamaal Plaani kiriku taga võistlesid 17 meest ja naist tänasel jaanipäeval käsitsi heina niitmises, tehes umbes hektari suuruse platsi heinast vabaks vähem kui kahe tunniga.

«Mehed ärkavad üles ja kõik on masenduses, et midagi pole teha ja kuhugi pole minna ja me otsustasime siis sellise asja korraldada, kuigi olime ka ise kahtleval seisukohal, kas viitsivad mehed üldse jaanipäeval niitma tulla,» rääkis «Aktuaalsele kaamerale» võistluse korraldaja, Piipsemäe talu peremees Sulev Kraam, vahendas ERR Uudised.

Jaanihommikut viitsisid võistlusele tulla nii mehed kui ka naised, võistluse kriteeriumiks polnud siiski vaid kiirus, vaid eelkõige niitmise kvaliteet.

«Kõige keerulisem ongi see vikati valmissaamine - kui terav see vikat üldse on, kui pinnimine on hästi läinud ja vikat on terav, siis pole vahet, mis heina sa lõikad - kas madalat või kõrget, ja kestab ka kaua,» ütles võitja Eero Lukk.

Hästi seatud vikatiga niitmine pole rohkem väsitav kui kõndimine, siiski valdavad vikatiseadmise kunsti vähesed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles