Tartu jaaniõhtu lööb lõkkele Raadi mõisapargis

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Koos tuhandete teiste jaanilõketega lööb homme õhtul lõõmama ka Tartu linna jaanituli, mida süüdatakse juba mitmendat aastat Raadi mõisapargis ning mis on kõigile osalejatele tasuta.

Eesti Rahva Muuseum ja tema sõprade selts kutsuvad linnarahvast jaaniõhtul Raadile juba viiendat korda. ERMi Sõprade Seltsi sekretäri Sirje Madissoni sõnul täidab peredele mõeldud programm terve õhtu: juba varakult on lastele avatud atraktsioonid ja näomaalistuudio, töötavad söögi- ja joogikohad, kohal on portreekunstnik ning saab osaleda ekskursioonidel ja orienteerumismängudes.

«Kui ilm pole rahvast ära peletanud, siis alustame juba enne kuut. Kell seitse algab rahvamuusikakontsert, millega õnnistame sisse alles neil päevil valminud rotundi. Peale seda kolib tegevus suurele lavale, kus jätkub pidu ja tants kella üheni öösel,» rääkis Madisson ning lisas, et Raadi jaanituli on ka ametlikult Tartu linna jaanituli.

«Meil on linnaga selline leping sõlmitud, sest Raadi on arenev koht. Siia saab tulla ka vallarahvas, siin on taga suur linnaosa ja ka teistest linna punktidest jõuab hästi kohale,» lausus Madisson. «Ma arvan, et siin järve ääres on päris sume.»

Aastatega on Raadi jaanitulel käinud aina rohkem rahvast. «Eks Raadi läheb ise ka ilusamaks ja tuleb tegevusvõimalusi juurde. Viimased aastad on meil olnud rõõm seda teha koos Kaitseliidu Tartu malevaga,» rääkis Madisson ning lisas, et kuna tänavu on võidupüha juubeliaasta, siis toimuvad ka üritused juba päeval kesklinnas. «Aga publikumuret ei ole meil kunagi olnud. Paar aastat tagasi oli meil üks väga vihmane jaaniõhtu, aga rahvas pani kummikud jalga ja tuli ikka kohale.»

Raadi jaanitule süütab võidutulega Kaitseliidu Tartu maleva esindus kell 21.

Tartumaa jaanikud

22. juunil

• Puhja valla jaanituli Kavilda Kiigemäel. Tegevused lastele, «Kauni kodu» tunnustuste üleandmine. Tervituskontsert seltsimaja isetegevuslastelt, rammu- ja osavusvõistlused täiskasvanutele, jaaniloterii. Tantsuks ansambel Lihtsad Poisid.

• Kl 18 Vara valla jaaniõhtu. Murumängud lastele ja täiskasvanutele. Rahvatantsurühm Kiljak. Õhtut juhib Olev Ulp. Ilutulestik kl 24. Tantsuks ansambel Tuulest Viidud.

• Jaaniõhtu Kukulinnas.

• Kl 19 Tähtvere valla jaaniõhtu Vorbuse pargis. Seltskondlikud ja sportlikud võistlused, Vorbuse pargi rammumehe võistlus, küladevaheline köievedu Vorbuse karikale, teatevõistlus neljakohaliste suuskadega, osavaim limbotaja jne. Õhtujuht Toomas Lumi. Toitlustab Elistvere Suurköök. Tantsuks ansambel Pärtin Bänd.

• Kl 20 suve alguse kontsert «Muusikali- ja filmimuusika vikerkaar» Alatskivi lossis. Esineb Alatskivi naisansambel Vikerkaar, järgneb tantsuõhtu.

23. juunil

• Kl 19 Luunja valla jaaniõhtu Luunja laululaval. Mängud ja võistlused lastele ja suurtele, heakorravõistluse võitjate tunnustamine, esinevad rahvatantsijad. Kl 21 ansambel Sinu Naine, plaate keerutab DJ Kristjan Veedler. Tasuta.

• Kl 19 Ülenurme valla rahva jaanipidu Reola kiigeplatsil. Taidlejate kontsert, spordi- ja võistlusmängud. Tantsuks ansambel President.

• Kl 19 Haaslava valla jaanituli Kurepalu lauluväljakul. Sissepääs prii.

• Kl 20 Nõo jaanipidu. Tantsuks ansambel Kikilips.

• Kl 20 Alatskivi jaaniõhtu Hirveaias, võidutuli saadetakse küladesse.

• Kl 20 Kambjas kihelkonnapäev ja jaanituli. Tantsuks ansambel Talent.

• Kl 20 Võnnu valla jaanitrall Lääniste Linnamäel. Võnnu näiteringi esietendus, uusfolk-naiskoosluse MUSO ülesastumine. Tantsuks Toomas Anni.

• Kl 21 Meeksi valla jaaniõhtu Latika platsil. Sportlikud mängud, tantsuks ansambel Miraaž.

• Jaanituli Elva lauluväljakul.

• Konguta jaanipidu Konguta laululaval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles