Zavood lööb Istanbuli Rüütli tänavalt minema

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klubi Zavood.
Klubi Zavood. Foto: Sille Annuk / Postimees

Rüütli tänavalt kaob Istanbuli nime kandev türgi söögikoht, sest linna korraldatud rendipakkumisel pakkus paremat hinda Zavoodi pidav äriühing. Zavoodi kolimine väidetavalt siiski plaanis pole.

Zavoodi omanik Mario Pizzolanti muigas eile, et äriliselt on ikka ja jälle üles kerkivad ja leheveergudele jõudvad jutud Zavoodi hingusele minekust väga kasulikud. Seepärast, et siis on see Tartus märgilise tähendusega pubi kohe rahvast täis.

Ent nüüd ei ole Zavood ei kinni minemas ega Laialt tänavalt Vironia konvendi keldrist minema kolimas, kuigi osalemine ja võit Istanbuli-nimelise söögikoha (Raekoja plats 6 / Rüütli 2) ruumide rendikonkursil lubaks julgeid oletusi.

Pizzolanti lausus, et Vironiaga on just äsja pikendatud üürilepingut kolme aasta võrra, seega pole Zavoodi nihutamiseks mingit vajadust.

Vähe vastuseid

Mis stiilis ja tüüpi söögikoht – söögikoha pidamine on linna tingimus – Rüütli tänavale tuleb, ei olnud Pizzolanti veel valmis rääkima ja soovitas seda küsida kuu või paari pärast.

Tartu linnavalitsus otsustas kõnealused äriruumid, kokku 92 ruutmeetrit, üürile anda viieks aastaks. Enampakkumise alghind oli 10 eurot ruutmeetrist. Senine rentnik OÜ Haktur pakkus hinnaks 12 eurot, Zavood Holding OÜ 13,01 eurot ruutmeetrist.

Hind on peaaegu poole väiksem kui Hakturi seni makstud rent, ligemale 24 eurot (375 krooni), mille Haktur oli pakkunud masu eel. See oli tookord konkurentsitult kõrgeim hind, mida linn oma pinna eest oli saanud. Tegelikult aga küsis ja sai Haktur linnalt korduvalt rendialandust.

Mai lõpus ütles Haktur lepingu üles ilmse kavatsusega uuel rendihankel osaleda, saada odavam rendihind ja Istanbuli pidamist jätkata. See plaan läks vett vedama.

Türgi kultuuri keskus

Istanbuli eestvedaja, Tartu Ülikooli türgi keele õppejõud Hagani Gayibli ütles eile, et kolm aastat sai nähtud vaeva, aga kõik sai ühe klõpsuga otsa. Ta pidas tõenäoliseks, et tulevikus saab mõnes teises kohas türgi söögikoha avada, et türgi õhkkond ei kaoks Tartu kultuuripildist.

Gayibli lisas, et mõneti oli söögikoha pidamine tema elus kõrvalepõige, nüüd saab jälle rohkem tegeleda erialaste asjadega. Tal on pooleli ühe raamatu tõlkimine ja ühe kirjutamine.

«Selle kolme aasta jooksul astusin oma rajalt kõrvale. Süda on rahul, naasen kultuuri juurde,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles