Triatlonihooaeg algas Mellistes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melliste triatlonil saavad oma oskusi proovida nii noored kui ka vanemad, nii algajad kui ka kogemustega triatleedid.
Melliste triatlonil saavad oma oskusi proovida nii noored kui ka vanemad, nii algajad kui ka kogemustega triatleedid. Foto: Margus Ansu

«Kõigile tere hommikust, korraldajaile juba tere päevast,» kõlas eile poole kümne paiku hommikul Melliste paisjärve juures kõlaritest, «Melliste triatlon tervitab teid!»

Ei ole just palju neid maakohti, mis võivad uhked olla, et üle-eestilise karikasarja etapp neil peetakse. Melliste on üks selline.

Korraldajail oli  juba tükk tööpäeva seljataga. Sebimist ja sagimist, mis varahommikust peale käis, võiks koormuselt ehk võrrelda lühemat sorti triatloni läbimisega.

Vanimaid triatlone Eestis

Võib  eksimata öelda, et Melliste on üks triatloni kantse Lõuna-Eestis. Eile korraldati seal triatlonivõistlused juba 17. korda. Ühtlasi sai Melliste võistlusega alguse Eesti triatloni liidu tänavune seitsmeetapiline karikasari.
Alguse sai Melliste triatlon 1995. aastal Mäksa spordiklubi, Veiko Kibena ja Rubert Saluoksa vedamisel, edasi juhatas vägesid Jaanus Uiga. 2000. aastast oli triatloni eestvedaja Margus Pleksner. Tänavusest aastast on suursündmuse korraldajad Mäksa vald ja klubi TriSmile.

«Meie valla jaoks on see ikka suur sündmus,» tõdes Mäksa vallavanem Taivo Tali. Ja üha suuremaks muutub.

Kuigi triatloni mõistes annab Melliste triatlon välja sprindi mõõdu  –  500 m ujumist, 20 km rattasõitu ja  5 km jooksu (võrdluseks, olümpiadistants on vastavalt 1,5 km, 40 km ja 10 km) –, korjab see üha enam osalejaid. Teisalt – võib-olla just sellepärast – julgevad tulla ka need, kes pikka triatloni liigraskeks pelgavad. Kui juba mullu saadi öelda, et Melliste triatlon lõi osalejarekordi: 156 raudset sportlast ja harrastajat, siis tänavu oli osavõtjaid juba ligi 250.

Igaühele tema võimete kohaselt – lisaks pikale sprindile, mille tõsisemad tegijad Mellistes ette võtsid,  said harrastajad oma võimed proovile panna 300 m + 10 km + 2,5 km distantsil. Lastele oli lastemõõtu pikkus: 150 meetrit ujumist, 4 km ratast ja kilomeetri jagu jooksu.

Peakohtunik Margus Püvi luges ette viimased manitsused raja äärde parkinuile – rada vabaks! Kella kümnest lõi Melliste paisjärv elama – 48 last tegid võistluspäevaga algust. «Läheb, läheb! Tubli! Võta järele!» ergutasid eakaaslased ja lapsevanemad noori spordipoisse ja -tüdrukuid.

Kaks tundi pärast laste starti sumatasid vette juba B-klassi noored ja harrastajad. Tükki 54.

Ja päeva tipphetk saabus kell kaks, kui rajale läksid noored, juuniorid ja eliitvõistlejad. Sekka staaregi: rahandusminister Jürgen Ligi, teles triatloniks treeniv Veiko Täär, üks suurfavoriite Priit Ailt ning elu esimesele triatlonile läinud laulja Gerli Padar.

Suurenev spordiüritus

TriSmile’il, kes tänavu Mäksa vallavalitsusele oma oskusteabe ja kogemustega appi tuli, on edaspidiseks suured plaanid. «Tahtsime tänavu ka kohalikud bändid kaasata, kahjuks olid neil esinemised juba plaanitud,» sõnas Margus Püvi. «Aga järgmisel aastal on siin juba lava koos esinejatega ja igasugu ekspositsioone.»

Melliste triatloni võitjad
• D-klass: Kaarel Trepp (Vinni VAK), Marie-Elisabeth Mar-tinson (Tabasalu Ujumisklubi)
• C-klass: Henry Räppo (Ujumise SK), Mari Miilpalu (Vinni VAK)
• B-klass: Cevin Anders Siim  (Tartu Ujumisklubi), Laura Kallas (Tabasalu Ujumisklubi)
• Harrastajad: Hegri Narusk, Maret Mets (TriSmile)
• Põhidistants: Mart Suurkivi (TTÜ SK), Kaidi Kivioja (Vinni)
------------------------------------------

Arvamus

Jürgen Ligi
Rahandusminister:

Peab kokku lugema, aga vist olen kümnendat korda Melliste triatlonil. Üha populaarsemaks see asi muutub, aga eks sel ole ka omad miinused – kitsaks läheb. Ujumiseruumi jääb väheks ja sebimist sellevõrra rohkem.

Suuri eesmärke endale ei seadnud. Ma tean, et jään ujumises maha ja üksinda rattaga teistele järele jõuda on keeruline. Siin on tuulessõit lubatud. Kui oma vanuseklassis kolmandaks saan, olen rahul.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles