Võnnu õnnelikud kanad asuvad suure poeketi teenistusse (1)

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võnnu õnnelike kanade munad.
Võnnu õnnelike kanade munad. Foto: Rimi Eesti Food AS

Alates juuli keskpaigast varustab Tartumaal asuv Võnnu mahetalu kõiki Rimi poeketi kauplusi õnnelike kanade munadega. See on suur samm eesmärgi poole, et aastaks 2025 enam Rimides puurikanade mune ei müüda.

Võnnu mahetalu alustas kanapidamist nelja aasta eest 500 kanaga, praegu on talus mahemunakanu 5500.

«Olime algusest peale kindlad, et kui hakkame mune tootma, siis ainuke variant on mahetootmine. See oli ainuõige otsus, mida me ei ole pidanud kahetsema,» lausus Võnnu mahetalu perenaine Evelyn von Moller.

Ta tõdes, et algus oli raske, kuna kanade valmis mahetoitu ei olnud Eestis võimalik saada, maad neil palju ei olnud ning tootmishooned vajasid renoveerimist.

«Esialgu ostsime Saksamaalt kanade mahesertifitseeritud täissööta. Hiljem soetasime endale söödamikseri ja hakkasime ise Eesti väiksematelt mahetootjatelt teravilja-söödakomponente ostma ning kanadele valmistoitu segama. Nüüdseks oleme leidnud kanasööda vajalikud komponendid koostöös Eesti ja Saksamaa maheteraviljatootjatega,» rääkis von Moller.

«Meie kanad saavad ise otsustada, milline on nende päev –  kana ise valib, millal ta sööb, muneb või teeb jalutuskäigu õuel. Kõik õnnelikuks eluks vajalik on pidevalt nokaulatuses,» kirjeldas mahetalu perenaine kanade elu Võnnus.

Ta lisas, et juba ühe muna söömine päevas teeb inimesed õnnelikumaks ja ilmselt ka teadmine, et kana, kes on selle munenud, elab õnnelikku elu, annab sööjale hea tunde.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles