Suur Tartu rokipidu tõotab ära jääda, korraldaja on kadunud nagu vits vette (1)

Janno Zõbin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapäeval ilmus Piletilevi lehele rokipeo reklaami juurde hoiatav tekst «Hea piletiostja, anname teada et oleme püüdnud ürituse korraldajaga kontakti saada, saamaks infot kas ning mis kujul festival Rock in Tartu toimub. Tulenevalt meedias ilmunud artiklile on alust arvata, et artiklis mainitud artistid ei esine antud sündmusel.»
Neljapäeval ilmus Piletilevi lehele rokipeo reklaami juurde hoiatav tekst «Hea piletiostja, anname teada et oleme püüdnud ürituse korraldajaga kontakti saada, saamaks infot kas ning mis kujul festival Rock in Tartu toimub. Tulenevalt meedias ilmunud artiklile on alust arvata, et artiklis mainitud artistid ei esine antud sündmusel.» Foto: Artur Laugamets / Kaia Aalmann

Järgmisel laupäeval, 21. juulil peaks Tartu laululaval toimuma üritus, mida reklaamitakse kui Lõuna-Eesti suurimat ja kuumimat rokipidu. Festivali Rock in Tartu esinejate nimekiri avaldab muljet neile, kes peavad lugu hevirokist selle popimas võtmes. Praeguseks on aga korraldusprobleemide tõttu esinemisest loobunud peaaegu kõik muusikud.

Oma tuurigraafikust jättis kontserdi välja peaesineja, Nightwishi endine laulja Tarja Turunen.

Šveitsi bänd Mozart Heroes kirjutas 9. juulil Facebookis, et loobub Tartus esinemisest, sest korraldaja pole ansambli esindajaga siiani sõlminud lepingut ning suhtlus on olnud puudulik. Lavale ei astu samuti Eesti raskeroki ansambel Herald ning tõenäoliselt ka rahvusvahelise koosseisuga popmetali bänd Exit Eden, kelle fännid väidavad, et grupi esinemine Tartus on tühistatud.

«Oleme esinemise ära öelnud. Pidime juba kuu aega tagasi saama korraldajalt lepingu, aga seda ei tulnud,» ütles ansambli Herald laulja Sven Varkel. Ta tunnistas, et on ürituse peakorraldaja, MTÜ Estonian Live Music Agency juhatuse liikme Imre Termoneniga koostööd teinud varemgi ning esinenud tema korraldatud Seto Jaanitulel eelmisel ja üle-eelmisel aastal. «Siis probleeme polnud ja saime oma raha enne lavale minekut kätte,» märkis Varkel. «Seekord hakkasid signaalid selle kohta, et võib tekkida probleeme, tulema juba varem.»

Kui kontsert jääb ära, siis see ei tähenda, et raha ei pea maksma. Kui ei ole just mingisugust looduskatastroofi.

Probleemid avastas blogija

Rock in Tartu kõikidest bändidest kirjutas omal algatusel muusikafännist Belgia blogija Filip van Muylem, kes tegi intervjuu ka Heraldiga. Muylem proovis Termoneniga ühendust saada, et küsida ka Tarja Turuneni mänedžeri kontakti. Rokipeo korraldaja belglasele ei vastanud. Kui Muylem lõpuks Turuneni mänedžeriga omal algatusel ühendust sai, vastas viimane, et laulja ei esine.

Sven Varkel lisas selgituseks, et Termonenil oli maksmata deposiit ehk ettemaks, mida maailmaklassi muusikute puhul korraldajalt pea alati nõutakse. «Meile müüs ta festivali nii, et see on võimalus Tarja Turuneni soojendada. Kui see mõte ära kadus, ei näinud me enam põhjust seal esineda,» tunnistas Varkel. Ta sai blogija vahendusel sellest teada juba 8. juunil. Muusikafännid said info mõnevõrra hiljem, kui märkasid, et kontserti Turuneni tuurigraafikus enam pole. Heraldi laulja on püüdnud mitmel korral korraldajat tabada, et see olukorda selgitaks, kuid tulutult.

Kas Must Hunt ainsana laval?

Ainus, kes pole oma esinemise plaanist veel lahti öelnud, on Metsatöllu endise trummari Marko Atso uus bänd Must Hunt. «Tundub, et meil tuleb seal soolokontsert,» muheles ta.

Atso selgitas, et on oma elus müünud tuhatkond kontserti, sõlminud korraldajaga alati lepingu ja tegi seda ka nüüd. «Kui kontsert jääb ära, siis see ei tähenda, et raha ei pea maksma. Kui ei ole just mingisugust looduskatastroofi,» ütles ta. Atso lisas, et muusikatööstuses on lepingud, mille puhul korraldaja kontserdi ärajäämise korral esinemistasu ikkagi maksma peab, tavapraktika. «Tulin lihtsalt niipalju vastu, et ei küsinud ettemaksu, paljud seda teevad,» märkis ta.

Must Hunt esines ka tänavu 6. ja 7. juulil toimunud Seto Jaanitulel, mida samuti korraldas Termonen. Ka selle esinemise eest pole Atso korraldaja käest tasu saanud «Tean vaid nii palju, et Shanon sai oma raha kätte,» ütles ta.

Viivitusest hoolimata ei karda Atso siiski, et ta esinemistasust ilma jääb. «Usaldan inimesi, sest tean, et lõpuks saan oma raha kätte. Inimesed, kes on minuga asju ajanud, teavad seda,» ütles ta. «Ta on tegelikult okei tüüp ja siiani asjad, mida lubanud, ära teinud. Ega ma teda esimest aastat näe.»

Rock in Tartu piletid olid veel neljapäevalgi Piletilevis müügil. Kuid Piletilevi oli kuulutusele lisanud hoiatava märke, et on püüdnud korraldajaga ühendust saada selgitamaks, kas ja mis kujul rokipidu toimub. Teates oli kirjas, et meedias ilmunu põhjal on alust arvata, et korraldaja reklaamitud muusikud festivalil ei esine.

Termoneniga on mitu päeva tulemusteta ühendust saada proovinud ka Atso ning Tartu Postimehe toimetus. Korraldajat ümbritseb aga endiselt salapära ja ta on kadunud nagu vits vette. Facebookis oli rokipeol tänalõunase seisuga 814 meeldimist ning lehekülge jälgis 860 inimest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles