Tamme staadion võõrustab rahvusvahelist olümpiaragbi turniiri

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondislane Madis Kõpper (palliga) möödunud aasta turniiril.
Eesti koondislane Madis Kõpper (palliga) möödunud aasta turniiril. Foto: Marylin Rebane

Eeloleval nädalavahetusel toimub Tartus Tamme staadionil Euroopa ragbiföderatsiooni teise divisjoni turniir, kus peale Eesti koondise lähevad võistlustulle Šveitsi, Liechtensteini, Andorra, Bulgaaria ja Islandi koondis ning külalisvõistlejana meeskond Peterburist. 

Ragbiliidu presidendi Ragnar Toompere sõnul on Eesti koondise ettevalmistusel olnud taas suureks toeks Tapal paiknevate Briti sõduritest ragbimängijate juhendatavad treeningud ja näpunäited.

«Kui seni oleme keskendunud eelkõige Soome meistriliigale, mida Kalev praegu ka juhib, siis viimastel nädalatel oleme keskendunud just olümpiaragbile ehk maakeeli «seitsmetele»,» märkis Toompere.

Olümpiaragbi on uusim olümpiaala, mida tutvustati esimest korda 2016. aasta Rio de Janeiro olümpiamängudel.

«Traditsiooniline ragbi oli olümpiaala ka möödunud sajandi alguses, kuid nüüd otsustati olümpiale viia ragbi seitsmete versioon, mis on kiirem ja vaatemängulisem ning seetõttu haaravam ja arusaadavam ka neile, kes pole veel ragbiga nõnda kursis,» selgitas Toompere.

Kui tavapäraselt on ragbimeeskonnas 15 mängijat, siis olümpiaragbis kõigest seitse ning 40 + 40 minuti asemel kestab mäng kaks seitsmeminutilist poolaega, sealjuures mängitakse sama suurel väljakul.

«See tähendab erakordselt kiiret mängutempot, mistõttu peetakse «seitsmeid» üheks füüsiliselt nõudlikumaks spordialaks maailmas,» lisas Toompere. Olümpiaragbi intensiivsust kinnitab ka suur skoorimissagedus võrreldes tavaragbi või kasvõi jalgpalliga.

«Näiteks 2014. aasta maailmakarikaturniiri kolme esimese mängu keskmise statistika põhjal saadi pall üle vastase joone iga 74 sekundi järel,» ütles Toompere.

Olümpiaragbi turniiri võõrustati Eestis ka möödunud aastal, mil Eesti koondis sai alagrupist teisena edasi, kuid lõppkokkuvõttes jäi neljandaks. Euroopa ragbiföderatsioonilt ka käesolevaks aastaks korraldusluba saada ei osutunud keeruliseks, sest Toompere sõnul räägivad nii möödunud aasta turniir kui ka muude võõrustatud mängude hea korraldus iseenda eest. Et Tallinna Kalevi keskstaadion on parajasti remondis, toodi võistlus Tartusse.

Pall lüüakse Tamme staadionil nii laupäeval kui pühapäeval mängu kell 11 ning turniiripäevad kestavad umbkaudu kella 16.30ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles