Suuromanik ärgitas Ränilinnast mõtlema

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Ränilinnas enam kui 17 hektarit maad omava firma kavatsused ärgitasid Tartu linnavalitsust tegema üld­planeeringut tervele linnaosale, et seal oleks tulevikus koht lasteaiale, aga ka kohalikule keskusele.


Tartu planeeringuteenistuse juhataja Indrek Ranniku ütles, et juba terve aasta on käinud arutelud linnaosa üldplaneeringu eskiisi üle ja praeguseks on linna huvid väljendunud nii, et on võimalik kujundada linnaosa keskus.

«Planeeringus on märgitud keskväljak, kus oleksid kohalikud teenused, raamatukogust kas või pesumaja ja poodideni,» ütles ta. «Milliseks see kujuneb, on vara öelda, eks see ole arhitektuurne küsimus.»

Roheline koridor metsani

Teiseks oli linna suur soov säilitada Ränilinnas roheline koridor, mis Aardla jalakäijate tunnelist ulatuks katkematult Ülenurme metsadeni.

Kuivõrd linnaossa on plaanis juurde ehitada uusi kortermaju, on kavandatud krunt ka uue lasteaia tarbeks. Peale selle on linn huvitatud spordihalli ehitamise võimalusest, et linnaosa elanikud saaksid sealsamas trennis käia.

Ranniku ütles, et linnaosa üldplaneering oli vaja teha seepärast, et suurema osa maade omanik Tamme Arendus soovis algatada linna üldplaneeringut muutva detailplaneeringu, kuid sellises olukorras oli õige teha linnaosaplaneering.

Suurim mure oli linna poolt vaadates alguses see, et Tamme Arendus tahtis moodustada eelkõige ärimaakrunte.

Need on ülekaalus ka nüüd kokku lepitud eskiisis. Planeeringus määratakse ära, kui kõrged uued ärihooned tulevad, kui suure osa krundist täidavad ning kuni sellise detailsuseni välja, et on teada, kas ehitatakse büroohoone või kaubanduskeskus.

Tamme Arenduse esindaja Hannes Mäger rääkis, et kõnealusele maa-alale Tallinna-Tartu-Luhamaa tee ja raudtee äärde elamumaad hästi nagu ei sobikski, seepärast sooviti ärimaad.

Huvilisi veel pole

Ta ei teinud ka saladust, et omanike huvi on maad müüa, mitte ise ehitada. Kuna praegu ei ole üldplaneeringut ega detailplaneeringut ega isegi mitte mõnest konkreetsest krundist huvitatud ostjat, on tema sõnul vara täpsemalt öelda, mis kuhu tuleb.

«Praegu on huvi maa ostmise vastu väike, loodame, et see uus huvi tekib,» ütles Mäger.

Ranniku sõnul on praeguseks riigihange planeeringu koostaja leidmiseks tehtud, ainsana osales Hendrikson & Ko.

Tulemuseni jõudmiseks kulub Ranniku hinnangul umbes aasta. «Kui eskiisid hakkavad tulema, siis saame neid tutvustada,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles