Pesupood võitleb elu eest

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hea ja turvaline Tartu kesklinna pesupood ja selle klienditeenindajad. Esireas (vasakult) Ly Rammul, An­nely Rahe ja Mare Välja. Tagareas (vasakult) Urvel Kerv ja Tiiu Palu.
Hea ja turvaline Tartu kesklinna pesupood ja selle klienditeenindajad. Esireas (vasakult) Ly Rammul, An­nely Rahe ja Mare Välja. Tagareas (vasakult) Urvel Kerv ja Tiiu Palu. Foto: Margus Ansu

Linnavalitsus kirjutab meile, et masu on läbi ja kogu lugu, ütleb Küüni tänava suka- ja pesupoe juhataja Tiiu Palu. «Eile õhtul meie kallis peaminister ka televiisoris ütles, et majandus tõuseb, ja ilusti naeratusega veel lisas, et kõik on väga hästi,» lisab ta.

«Aga ei ole ju,» ütleb Palu nii, et rõhutab iga sõna. «Jaekäibes ei ole masu läbi.»

See tähendab, et Küüni tänava pesu- ja sukapood Elena peab 1. juulist Tartu linnale renti maksma taas täisrauaga. Masuajal olnud 20-protsendiline soodusaeg on nüüd otsas ning pikendust näib, et ei tule.

Juhataja Tiiu Palu ei ole allaandja tüüp. Pole kunagi olnud. Ei Elena kaupluse loomise ajal aastal 1992 ega hiljemgi. Kas siis nüüd on tõesti kõik?

«Aasta algul läksime eurole, inimesed ostavad euroga vähem. Ja nüüd tulevad rasked kuud – kohe algavad puhkused,» ütleb Tiiu Palu ega tea, mis saab.

Palu osutab oma jutus ka tarbijahinnaindeksile, mis muudkui tõuseb, ja selgitab, et linnavalitsuse korraldusega lisatakse need protsendid rendihinnale juurde, ja siis veel käibemaks. Arvudes tähendab see, et alates juulist on neil igas kuus vaja käest ära anda 320 eurot ehk 5000 krooni rohkem kui seni. Seda raha ei ole. Mitte kuskil.

Kui imet ei sünni, siis jah – noogutab poe juhataja Tiiu Palu  – pood tuleb kinni panna.

Viis vaprat

Küüni tänava pesu- ja sukapoe naisi on kokku viis. Tiiu Palu ja Mare Välja on Tartu omaaegse kaubandusvalitsuse kauplustevõrguga Elegant seotud olnud 1968. ja 1964. aastast saadik.

Praeguse Elena kohta võib öelda, et see on kunagise Ele­gan­di filiaali nr 16 järglane.

«See siin on väike killuke vanast elegantsist,» ütlevad naised nostalgiaga.

Ka teised Elena müüjad – Ly Rammul ja Urvel Kerv – on eluaegsed teenindajad, kel pagasis kogemusi nii nõuka- kui praegusest ajast. Viies müüja, Annely Rahe, on kauplusesse tööle tulnud 1996. aastal .
Elena poel on eripära ja seda teavad nii müüjad kui ka nende kunded. «Me oleme nii-öelda keskmise ostja pood,» räägib Tiiu Palu. «Meil siin on olemas ka vanema inimese kaup, mida suured kaubamajad ei müü. Meilt saab puuvillaseid pesupükse, selliseid, millel on sääred ja mis katavad kõhu kinni, ning särke ja öösärke, tripihoidjaid ja sukki.»

Müüjad räägivad, et neile on sisse astunud kliente Tallinnast, kes mäletavad seda poodi oma tudengipäevilt, astuvad uksest sisse ja õhkavad rõõmust: küll on hea, et see pood alles on!

Teised kliendid ootavad personaalset lähenemist. Suurest kauplusest võib kergesti midagi valesti osta. Alati ei pruugi asjatundjat teenindajat käepärast olla. Näiteks on sukkpükste pakend numbreid, tähti ja skeeme täis küll, aga mida need tähendavad, proovi sa aru saada.

Või siis astuvad uksest sisse kliendid, kes rõõmustavad: oi kui hea, et minu müüja on siin, te ju mu numbrit teate!

Võlgu ei ole

Elena kauplus ei ole mitte kunagi olnud ei maksu- ega rendivõlglane.

«Ja kui me tegime linnale selle palve, oli nende äraütlemise motiiv see, et teil on aega olnud ümberkorraldusi teha, et tulla masuga toime,» meenutab Tiiu Palu kirjavahetuse sisu. «Ja et linn kaupluse riske enda peale võtta ei saa. Meil on kaks kirja selliste sõnadega. Aga linn võiks meist aru saada ja võiks hoolida meist. Me oleme ju ka see linn ja need inimesed...»

Tartu linna ettevõtlusosakonna juhataja Malle Blumenau toetab sõnades Elena kauplust ja ütleb, et nad on tublid olnud, oma tuludega ära majandanud ja alati kõik kohustused täitnud.

Ka on Blumenau nõus sellega, et Elena-taolistele väikepoodidele on südalinna renditase liiga kõrge. Ta märgib, et Elena võiks teha ümberkorraldusi, ühendada näiteks kaupluse kaks eraldi asuvat poolt üheks saaliks – nii saaks vähendada tööjõukulusid. Aga Blumenau teab sedagi, et raha investeerimiseks sel väikesel äril paraku ei ole.

Mis soodusrendiaja pikendamisse puutub, siis selle küsimuse suunab Blumenau linnavarade osakonnale.

Linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgenson on paraku puhkusel. Juhataja asetäitja Mait Raig vabandab, et tema ei ole väga hästi teemaga kursis, ja märgib, et kõik need küsimused on linnavalitsuse pädevuses.

Mõni on veel alles

Vanadest traditsioonilistest Tartu kauplustest, kus on mitu põlvkonda truud oldud nii kaubavalikule kui asukohale, on veel alles Raekoja platsi kullapood ja parfümeeriaäri Eva, samuti Toome ja Herne toidupood ning kesklinnast pisut eemale jääv kangakauplus Riia mäel.

Arvamus

Riina Ruusmaa
Püsiklient:

Ma olen tartlane ja see pood on terve minu eluea siin eksisteerinud. Seda poodi teavad kõik mu sõbrannad, teab minu ema ja teab minu tütar.
Selles poes ei ole kaadri- voolavust ning siia sisseastuv klient tuleb oma müüja juurde. Siin sinuga tegeldakse, avatakse pakend ja näidatakse kaupa. Siin on hinnaklass soodsam kui kaubamajas ja valik ei ole kehvem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles