Värsked kunstnikud valmivad

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätlanna Kristine Madjare kaitses inglise keeles oma autoportreedest lõputööd fotograafias «Cross My Mind».
Lätlanna Kristine Madjare kaitses inglise keeles oma autoportreedest lõputööd fotograafias «Cross My Mind». Foto: Margus Ansu

Uus põlvkond värskeid kunstnikke voorib peagi kõrgema kunstikooli ustest välja, enne tuleb aga teha veel viimane pisike pingutus diplomi saamisel ja lõputöö ära kaitsta.


Selleks kaitsmise tööks on kooliaastas pühendatudki terve nädal eilsest järgmise kolmapäevani ning lõpetajaid käib komisjoni pilgu alt läbi 46.

Eile tegi otsa lahti skulptuuritudeng Kerstin Rei graveeritud klaasiga. Viiele suurele lehele olid süvendatud orgaanilised jooned, millel on kunstnikule endale väga sügav tähendus – need jooned on pärit tema lähedaste peopesadest.

Jättis pildistamise teistele

Olemuselt üks põnevamaid teoseid on samuti eile kaitsnud fotograaf Filipp Solovjovil, kes oma meistritööks pildikasti kätte ei võtnudki.

Õigemini võttis küll, aga ei kasutanud seda ise, vaid jagas fotoaparaadid laiali kodututele, et näha, milliseid pilte teevad need, kellel ei ole selleks tavaliselt võimalust.

«Mõned pildid on väga andekad, ütleksin ma fotograafina. Kvaliteet ei saanudki eriti hea olla, sest kaamerad olid väga algelised,» rääkis Solovjov, et paarisaja pildi hulgas oli ka tõelisi pärleid.

Noormees rääkis, et ta suhtles rohkem kui paarikümne inimesega, kellest mõned ei tahtnud temaga üldse tegemist teha, mõned võtsid küll kaamera vastu, aga ei toonud tagasi.

Teised aga pildistasid saadud seebikarpidega hea meelega lausa mitu filmitäit. Tal on ette näidata seitsme kodutu fotod.

Kõigi pildikogumike kohta on tal aga ka salvestatud lood: iga kodutu rääkis sellest, millest ise tahtis, ning näitusel saab piltide vaatamise kõrvale ka juttu kuulata.

Esimesel päeval nägi komisjon ära juba kaheksa tööd. Teosed on jagatud kategooria järgi: kunstid, konserveerimine/restaureerimine, uusmeedia ja mood ning disain.

Eile ja täna kunsti vallas oma töid kaitsnud tudengid saavad hinde teada täna pärastlõunal.

Otsitakse liblikatunnet

Tartu Kõrgema Kunstikooli direktor ja hindamiskomisjoni liige Vallo Nuust rääkis, et üldmulje lõputöödest on praegu hea, ning kiitis, et lõpetajate kirjalikud tööd on üha paremad.

«Kirjalike tööde tase on ühtlaselt paremaks muutunud ja just loovust on tulnud juurde, julgemat probleemipüstitust. Sama võib tegelikult öelda ka praktiliste tööde kohta,» oli Nuust rahul.

Lõputööd koosnevad kahest osast, praktilisest ja kirjalikust, esimese teostusel on suurem osakaal. Näiteks puhtalt kunstitöödes hinnatakse Nuusti sõnul liblikatunnet – kas töö kõnetab vaatajat või mitte.

Kunstikooli kaitsmised on avalikud ning neid võivad kõik vaatama minna kas kaubahalli esimesele korrusele (kunagise Rademari ruumid), Cina-moni kino väiksesse saali või kunstikooli galeriisse Noorus aadressil Riia 11.

Lõputööde kaitsmised
9. juuni
• Cinamonis kl 10.30 skulptuuriosakonna kaitsmine
• Riia 11 galeriis kl 11.30 - 13.30 tekstiili- ja maaliosakonna kaitsmine
10. juuni
• ERM (Raadil): kl 10.30 mööbliosakonna kaitsmine
• Riia 11 galeriis kl 11.15—17.15 maali-, naha- ja mööbliosakonna kaitsmine
• Kaubahallis kl 17.30 maaliosakonna kaitsmine
• Ajalooarhiivis kl 14.45 nahaosakonna kaitsmine
13. juuni
• Cinamonis kl 10.15—12.15 meediaosakonna kaitsmine
• Riia 11 galeriis kl 13.45 meediaosakonna kaitsmine
• Kaubahallis kl 14.30—15.30 meediaosakonna kaitsmine
14. juuni
• Kaubahallis kl 10—16.30 foto-, naha- ja tekstiiliosakonna kaitsmine
• Riia 11 galeriis kl 11.30 meediaosakonna kaitsmine
15. juuni
• Ahhaa keskuses kl 9.30 mööbliosakonna kaitsmine
• Kaubahallis 10.30—14.30 tekstiili- ja mööbliosakonna kaitsmine
• Riia 11 galeriis kl 14.45—16.15 tekstiili-, meedia- ja nahaosakonna kaitsmine



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles