Konguta vallavolikogu läks laiali

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Tartumaal asuva Konguta valla volikogul ei õnnestunud leida lahkunud esimehe asemele kahe kuu jooksul uut juhti. Seaduse järgi tuleb volinikel nüüd laiali minna.


Praegu puhkusel viibiva Konguta vallasekretäri Heldi Laksi sõnul esitas senine volikogu esimees Harald Kurg 8. aprillil lahkumisavalduse, mis rahuldati päev hiljem. Eile oli volikogul kõige viimane päev kokku tulla ning valida uus esimees. Seda aga ei juhtunud ning seaduse järgi muutus volikogu koosseis teovõimetuks.

See aga tähendab, et vallasekretäril, kes on ühtlasi kohalik valimiskomisjoni esimees, tuleb puhkus katkestada ning kutsuda seitsme päeva vältel kokku uus volikogu. Selle moodustavad seniste volinike asendusliikmed ehk need, kes valimistulemuste põhjal esialgu rahvaesindajateks ei pääsenud.

Erakordne juhtum

Vabariigi valimiskomisjoni nõuniku Arne Koitmäe kinnitusel on volikogu tegutsemisvõimetuks muutumine ähvardanud üksikutel juhtudel ka teisi Eesti omavalitsusi, kuid enamasti on see suudetud napilt ära hoida.

«Taasiseseisvunud Eesti ajaloos on volikogu teovõimetuks muutunud vaid ühel korral ning seda Paldiskis,» lisas ta.

Nüüd tuleb kohalikul valimiskomisjonil kokku tulla ning kutsuda volikokku asendusliikmed. Kui valimistel ei osalenud piisavalt kandidaate, lähevad käiku lisamandaadid. Kui ka siis ei suudeta volikogu kohti ära täita, tuleb korraldada uued valimised.

Kongutas erakorralisi valimisi siiski tarvis ei ole, ütles vallasekretär Heldi Laks. Kohalikel valimistel kandideeris 2009. aastal 53 inimest.

Ülejääk preemiateks

Volikogu endine esimees Harald Kurg kinnitas Tartu Postimehele, et lahkumisavalduse põhjuseks oli aasta lõpus vallaeelarves üle jäänud summa, mida ei kasutatud tema hinnangul mõistlikult.

«Püüame raskel ajal igalt poolt kokku hoida, siis aga ühel hetkel tõusevad käed ning 200 000 krooni jagatakse lihtsalt preemiateks laiali,» on Kurg nõutu. Iga päev Ropka betoonitehast juhtiv mees ütles, et ettevõtjana ta lihtsalt ei mõista sellist raiskamist.

Preemiat sai 40 inimest, kellest igaühe pangaarvele jõudis umbes 1900 krooni. Ülejäänu kulus riigimaksudeks. «Oleks siis, et premeerime tublimaid, aga kõigile...»

Kurg lisas, et ülejäägi preemiateks maksmise poolt oli peale opositsiooni ka koalitsiooni liikmeid ning seda pooldasid ka tema valimisliidu kaaslased, mistõttu tal küpseski otsus lahkuda nii valimisliidust Ettevõtlik Konguta kui ka volikogust.

Endine volikogu esimees jäi seisukohale, et see raha olnuks hädavajalik hoopis valla investeeringuteks.

Opositsioon kritiseerib

Viimastel kohalikel valimistel Kongutas enim hääli saanud valimisliidu Hooliv Konguta esinumber Agu Kasetalu jäi konkurentide kokkulepete tõttu opositsiooni. «Ettevõtjatel oli hirmus tahtmine võim enda kätte võtta, kuid selle võimuga ei osatud midagi peale hakata,» kritiseeris Kasetalu.

Koalitsiooni moodustasid 2009. aasta valimiste järel valimisliidud Ettevõtlik Konguta ning Kodukoht Konguta. «Mingil hetkel läksid aga ettevõtjad tülli ning volikogu esimees Harald Kurg lahkus liitu Kodukoht Konguta,» kirjeldas Kasetalu.

Viimastel kuudel tekkinud olukorda peab opositsioonijuht aga arusaamatuks. Ta kinnitas, et on teinud volikogu aseesimehele Märt Meesakule ettepaneku volikogu kokku kutsuda ning esimees ära valida, kuid Meesak ei tahtvat seda teha.

Kasetalu kinnitusel on tal esimehe kandidaat olemas. Selleks on varemgi Konguta volikogu juhtinud Jüri Lamp.

Märt Meesak kinnitas Tartu Postimehele, et vahepeal on volikogu käinud koos kaks korda ning mõlemal korral on olnud päevakorras ka uue esimehe valimine. «Ühtegi konkreetset kandidaati ei ole aga esitatud ning mis me niisama ikka koos käime,» leidis Meesak.

Jõuvahekorrad volikogus on pärast Harald Kure liitumist liiduga Kodukoht Konguta 4:4:1. Valimisliidu Ettevõtlik Konguta ainuesindaja ei toeta Meesaku kinnitusel aga ei koalitsiooni ega opositsiooni, mistõttu muutuski volikogu töövõimetuks.

Meesaku sõnul puudub praeguses olukorras mõte hambad ristis võimul püsida. «Vallarahvas ei võida sellest midagi.» Ta avaldas lootust, et ehk suudavad uued volinikud omavahel paremini ühise keele leida.

Võim Kongutal

Konguta vallavolikogu koosseis pärast 2009. aasta valimisi

• Valimisliit Hooliv Konguta
4 kohta

• Valimisliit Kodukoht Konguta
3 kohta

• Valimisliit Ettevõtlik Konguta
2 kohta

Praegune volikogu:

• Valimisliit Hooliv Konguta
4 kohta

• Valimisliit Kodukoht Konguta
4 kohta

• Valimisliit Ettevõtlik Konguta
1 koht

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles