Maasikas on turul kohal, kartul tulemas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiia Tallo maitses Eesti päikesest punast maasikat ise esimest korda sel laupäeval. Eile müüs ta neid ka juba turul.
Tiia Tallo maitses Eesti päikesest punast maasikat ise esimest korda sel laupäeval. Eile müüs ta neid ka juba turul. Foto: Sille Annuk

«Jah, suvi on peaaegu käes, maasikad on kohal!» ütles Eesmetsa talu pere­tütar Tiia Tallo, kes müüs eile esimest päeva Tartu avaturul Eesti päikesest küpseid uudsemaasikaid.


Esimesi maasikaid oli Tallol vähevõitu – kolm kastitäit ja hind rohkem kui kaks korda kallim importmaasikatest, kuid marjad on omad, siitsamast Tartu lähedalt, mitte Hispaaniast või Kreekast.

«See 10 eurot on selline tüüpiline kõige esimeste katteloori all kasvanud maasikate hind, aga küll hind langeb. Poolteise nädala pärast on juba suurem maasikahooaeg käes,» rääkis Tallo.

Pole parim aasta

Eesmetsa talu poolehektarist maasikapõldu vaadates ei ole Tallo sõnul tänavu eriti hea maasika-aasta: marjad on väiksed ja neid on vähevõitu.

«Talv ei olnud nii külm ja maasikad olid terve talv pori sees. Sellepärast ei ole väga hea saak,» selgitas ta, kuid lisas, et teiste maasikakasvatajate saagi kohta ta ei tea. «Äkki neil on parem.»

Veskimäe talu perenaine Salme Rander maasikaid veel ei müü, vaid teeb enne suurema maasikahooaja saabumist äri peamiselt kurkide ja tomatitega.

«Salaretsepti järgi allikavee sisse tehtud,» näitas Rander tünnist päevaseid värskeid hapukurke uhkelt nagu mitmeaastast veini.

Peale hapukurkide toob Rander igal hommikul turule umbes 550 kilo värsket kurki. «Kui hästi läheb, on õhtuks kõik müüdud,» ütles ta.  

Värsket kartulit võib kartulimüüja Toomase sõnul turule oodata ehk juba sel laupäeval. «Kui sel laupäeval ei saa, siis järgmisel kindlasti. Kaua ei tule enam oodata,» kinnitas ta.   

Köögiviljamüüjatel seisab töine suvi veel enamjaolt ees, kuid osal lillemüüjatel hakkab töösuvi juba läbi saama.

Parem palav kui külm

«Aprillis alustasin ja tavaliselt lõpetan jaanipäeva paiku,» ütles ligi 30 aastat lilli kasvatanud ja neid turul müümas käinud Liivi Siion. Mis on kõige populaarsem lill? «Ikka petuunia, mis siis muu,» näitab punases nokatsis proua oma kirevaid ja lopsakaid petuuniaid.

Lõõskav päike pole müüjatele veel liiga teinud ning erilisi kuumaga hakkama saamise nippe neil peale äraharjumise ka jagada pole.

«Mulle tegelikult meeldib, kui ilmad on palavad ja päikselised, sest siis käib turul palju rohkem rahvast. Palavad ilmad on palju paremad kui jahedad ja vihmased,» ütles Liivi Siion. 

Valik hindu turul eile

• Maasikas 10 eurot kg

• Till 80 senti 100 g

• Kurk 1,60 eurot kg

• Värske hapukurk 5 eurot kg

• Tomat 3 eurot kg

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles