Päevatoimetaja:
Jens Raavik
+372 739 0371

Rasvane hõrgutis ujus tagasi toidulauale

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kolkja sadamas rääbist müüv Anatoli Filippov õpetab, et värske kala tunneb ära selle järgi, et see on ilus sirge ega vaju käes hoides lömmi.
Kolkja sadamas rääbist müüv Anatoli Filippov õpetab, et värske kala tunneb ära selle järgi, et see on ilus sirge ega vaju käes hoides lömmi. Foto: Kristjan Teedema

Peipsi kandis elavad inimesed mäletavad mõnekümne aasta taguseid aegu, kui suvisel rääbisepüügi ajal käidi seda lõhe väikest sugulast sadamatest nõutamas ämbrite kaupa. Selle sajandi alguseks olid aga rääbisevarud nii kokku kuivanud, et kümneks aastaks keelati rasvase kalakese püük sootuks.

Juuni lõpust alates on Peipsi rannaküladesse sattuvaid inimesi tervitanud õhus heljuv suitsukala lõhn. Suuremalt jaolt rändab ahjudesse vääriskala rääbis, keda tänavu tohib võrreldes mullusega püüda kümme korda enam ehk 400 tonni. Suurem püügimaht on kaasa toonud ka taskukohasemad hinnad, näiteks Kolkja sadamas saab kilo värsket rääbist kätte viie eruroga.

Tagasi üles