Kiwa avab Tartus isikunäituse

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiwa uue isikunäituse peateos räägib inimeste ihadest. Installatsiooni illustreerib iseenese särale viitav tekst seinal.
Kiwa uue isikunäituse peateos räägib inimeste ihadest. Installatsiooni illustreerib iseenese särale viitav tekst seinal. Foto: Sille Annuk

Y-galeriis avatakse täna Kiwa isikunäitus «Ameerika. Protsess. Loss», mis toob rahva ette Tartust sirgunud Eesti ühe kuulsaima moodsa kunsti esindaja neli täiesti uut installatsiooni.


Viimased kaheksa kuud Indoneesias elanud ja seal transsoolisusest filmi vändanud Kiwa sõnul on mõned näituse tööd saanud ideena alguse juba aastaid tagasi, aga füüsiliselt on valminud kõik viimaste päevade jooksul Tartus. «Siin on väga hea ja rahulik töötada,» kiitis palju mööda maailma rännanud kunstnik kodulinna.

Näituse neljast teosest üks on pühendatud tööle. «Töö on seoses majanduskriisi ja töötusega ning sotsiaalsete garantiidega tõusnud väga oluliseks teemaks. Taustaks eestlaste luterlik töökultus ja Tammsaare küsimus, kas töö viib armastuseni välja,» rääkis Ki­wa.

Näituse peateos räägib aga veetlusest ja kütkestusest.

«See võtab kokku kõik selle, mis on meie ihade objekt ehk mida me tegelikult tahame. Ka see on tegelikult seotud tööga. Praeguse kapitalismi faasi kohta öeldakse kompvekikapitalism. See ei ole enam selline vana kooli kapitalism, mis oli konservatiivsem. Nüüd müüakse hoopis sära, hiilgust, heaolu ja elustiili,» selgitas Kiwa oma töid.

Üks töödest valmib lõplikult alles näituse avamise per­formance'il, mis on saanud inspiratsiooni Stanley Kubricku kuulsast filmist «The Shi­ning».

Kiwa näitus jääb Y-galeriis avatuks 3. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles