Algas päikesepaneelide paigaldus Tasku keskuse katusele

Janno Zõbin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Tammvere tunnistas, et hoone projekteerimisel tulnuks planeerida kõik kommunikatsioonid ja tehnosüsteemid päikeseelektrijaamaga kooskõlas. Sel juhul oleks nüüd paneelide paigaldamine palju lihtsam.
Ain Tammvere tunnistas, et hoone projekteerimisel tulnuks planeerida kõik kommunikatsioonid ja tehnosüsteemid päikeseelektrijaamaga kooskõlas. Sel juhul oleks nüüd paneelide paigaldamine palju lihtsam. Foto: artur laugamets

Täna hommikul seisis Tasku keskuse ees kraana ning selle kõrval punt kollastes helkurvestides mehi. Need olid Eesti Energia töötajad, kes keskuse katusele päikesepaneele paigaldama asusid. Kokku vinnatakse üles 560 päikesepaneeli ning võimsust on sel kolme nädalaga valmival, keskuse energiavajadustest neli protsenti katval päikese-elektrijaamal 131 kilovatti.

Täna hommikul oli katus veel paneelidest puhas ning selle vetruval pinnal kõndides oli tunne nagu liiguks kuumaastikul. Selgus, et jalge all vetrub katuse soojustuseks paigaldatud vill.

Tasku keskust omava AS Estiko juhataja Ain Tammvere sõnul hoone ehitamisel algselt päikese-elektrijaama kavas polnud. «Kui oleks seda ette teadnud, oleks katuse teistmoodi teinud. Oleks kasutanud tugevamat villa,» tunnistas ta.

Katust katab protan, kuhu pidi päikesepaneelide paigaldamiseks liimima samast materjalist lisaribad. Nende peale pannakse vahepadjad ja jalandid, kuhu omakorda toetuvad päikesepaneelid.

«Ribasid on vaja selleks, et katuse eluiga pikendada,» märkis Tammvere. Ta lisas, et hoone projekteerimisel oleks tulnud planeerida kõik kommunikatsioonid ja tehnosüsteemid päikeseelektrijaamaga kooskõlas.

«Osadesse kohtadesse ei saa praegu paneele panna. Sinna kas tekib vari või on mingisugune muu tehniline probleem,» nentis Tammvere. «Siia pinnale oleks saanud ehitada märksa suurema jaama kui me seda täna teeme.»

Uues jaamaga on plaanis Tasku keskuses rohelist energiat tootma hakata juba augusti alguses.

Uusi ja juba suuremaid päikeseelektrijaamu kavandab Estiko lähiaastatel paigaldada ka ettevõtte teiste hoonete katustele. Tasku keskuse päikeseeelektrijaamast on need märksa võimsamad.

Tänu päikese-elektrijaamadele loodab Estiko tulevikus oma hoonete energiavajadusest katta 14 protsenti. Näiteks Teguri 28a asuva hoone tarvis on juba olemas ehitusluba ning praegu remonditakse ja valmistatakse ette selle katust. Ümberkorraldusi linnaliikluses või Tasku keskuse töös päikeseelektrijaama ehitus Tammvere sõnul kaasa ei too.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles