Mõned mehed veedavad kogu suve rannas

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paadisildade OÜ omanikud Marek Vikat (vasakul) ja Andres Agan askeldavad töökoja juures nagu töömehed kunagi. «Kui käiksime vaid ülikonnas ringi, poleks me oma firmaga kuigi kaugele jõudnud,» naeris Andres Agan.
Paadisildade OÜ omanikud Marek Vikat (vasakul) ja Andres Agan askeldavad töökoja juures nagu töömehed kunagi. «Kui käiksime vaid ülikonnas ringi, poleks me oma firmaga kuigi kaugele jõudnud,» naeris Andres Agan. Foto: Sille Annuk

Kõigepealt Voore paisjärv, siis Peipsi, Võrtsjärv, Emajõgi ja mõned väiksemad veekogud veel – selline suvetuur ootab äripartnereid Marek Vikatit ja Andres Aganit, kelle firma teeb ujuvaid paadisildu.


«Selliseid töid on ikka üsna vähe, mida tehes saad suvi otsa rannas olla,» naeris Paadisildade OÜ üks omanik Andres Agan.

Temal, ta äripartneril Marek Vikatil ja Paadisildade mitmel töömehel just selline rannavalvuritele konkurentsi pakkuv amet ongi. Muist tööst tehakse küll ära Tartumaal töökojas, kuid suurem osa on ikka välitöö.

Mõned paadisillad ehitatakse otsast lõpuni tellija juures kohapeal, näiteks mullu rassiti nii Lääne-Virumaal Järvesoo rabas Tudu järve ääres.

«Tassisime sinna kõik materjali poole kilomeetri kauguselt seljas kohale,» rääkis Marek Vikat. «Midagi polnud teha, looduskaitseala.» Pingutust kroonis edu: firma sai selle järve äärde veel ühe paadisilla tellimuse.

Üks töö siin, teine seal

Paadisildade OÜ alustas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) kaudu saadud starditoetuse abil kolm aastat tagasi.

«Kui võrrelda meie firma edenemist kurameerimisega, siis esimesel suvel käisime vaid mõni kord kinos,» vaatas Marek Vikat muheldes tagasi. «Eelmisel suvel oli meil üsna palju kohtinguid ja see suvi tuleb juba hästi kuum.»

Hästi kuum tähendab palju tellimusi, praegu on Paadisildadel kindlaid töid ligi 150 000 euro eest. Kui hästi läheb, tuleb neile veel ligi 60 000 euro eest lisa.

Paadisildade selle hooaja esimene kindel töö on Jõgevamaal Voore paisjärve äärde ehitatav 10 meetrit pikk ja 2,4 meetrit lai paadisild, mis peab valmis olema jaanipäevaks.

Võrtsjärve äärde Vaibla kalasadamasse teeb firma 18-meetrise, Värskasse Lämmijärve äärde Lobotka külaseltsi tellimusel 10-meetrise ja Peipsi kaldale Mustveesse paikse sildumisrajatise ning MTÜ Varnja Arendusseltsi soovil Varnjasse 90-meetrise paadisilla.

Viimasesse külakesse tuleb korralik sadam, mis maksab üle 60 000 euro. Paadisilla tegemiseks kulub seal laias laastus kolmandik sadama rajamise rahast.

Marek Vikat ja Andres Agan peavad tänavuseks kõige põnevamaks tööks Tartusse Sõbra  tänavasse kavandatavat väikest randumiskohta, mille Paadisildade OÜ ehitab koostöös projekteerija Urmas Nuginiga otsast lõpuni valmis.

Sealne paadisild tuleb 18 meetrit pikk.

Peale nende suuremate tööde on firmal mitu väiksemat eraisikute tellimust: Otepää lähistele soovitakse paari ja Läänemaale Koluvere mõisasse üht väikest paadisilda.

Suve keskel ootavad Paadisildade meeskonda esimesed tööd Stockholmi saarestikus, kus kunded soovivad kaljudele terrasse ja erasildasid.

«Eestlasele on paadisild kallis asi,» märkis Marek Vikat. «Kuupalga eest saavad meil endale seda lubada väga vähesed. Enamik sildu ehitatakse praegu tänu PRIA kaudu saadavatele toetustele. Kui toetusi poleks, ei oleks ka sildu.»

Pikk samm edasi

Ka Paadisildade OÜ ise võib sel aastal EASist saadud 32 000-eurose ehk vanas rahas veidi enam kui poole miljoni kroonise alustava ettevõtte kasvutoetusega pika sammu edasi astuda.

Toetuse ja oma lisatud rahaga tellis firma Tallinna Tehnikaülikooli teadlastelt vastupidavate betoonujukite vormid, ostis materjali ja tööriistade vedamiseks kaubabussi ja korraliku tööstusliku sae ning tegi turundusvideod.

Andres Agan ja Marek Vikat on lõpetanud Tartu Ülikooli majandusteaduskonna.

Läinud nädalal askeldasid nad, firma omanikud, töökojas nagu töömehed kunagi.

«Kui käiksime vaid ülikonnas ringi, poleks me oma firmaga kuigi kaugele jõudnud,» naeris Andres Agan.

Ta lisas, et kuigi paadisillad on tellijale kallid, pole tema ja ta äripartner rikkaks saanud.

Miks siis majandusharidusega mehed oma käsi määrivad?

«Minu arvates viib elu edasi ikka töötlev tööstus, mitte vahendamine või kinnisvara müük,» vastas Andres Agan.

Uued paadisillad
• Paadisildade OÜ ehitab sel suvel sildu nii Peipsi, Võrtsjärve, Emajõe kui ka teiste veekogude äärde.
•    Varnjasse tuleb 90-meetrine paadisild ja Mustveesse paikne sildumisrajatis.
•    Võrtsjärve äärde Vaibla kalasadamasse teeb firma 18-meetrise paadisilla.
•    Tartusse Sõbra tänavasse kavandatavasse väikesesse randumiskohta ehitatakse 18 meetrit pikk paadisild.
•    Värskasse Lämmijärve äärde ja Voore paisjärvele tehakse 10-meetrine paadisild.
Allikas: Paadisildade OÜ
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles