Tartu linnaametnik istus kahel toolil

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Irina Aab.
Irina Aab. Foto: Sille Annuk

Endine Tartu haridusosakonna finantseerimise peaspetsialist Irina Aab sai aastaid tulu ka linnalt sadu tuhandeid kroone teeninud Kersti Võlu Koolituskeskuse koolitajana: ta tegeles ka koolituste korraldamisega.


Aabil oli Võlu koolituskeskuses lausa oma e-posti aadress. Ainuüksi Tartu linnavalitsuse haridusosakond maksis Kersti Võlu Koolituskeskusele 2009. aastast selle aasta alguseni 334 000 krooni. Kinnitamata andmetel võeti Aabi tänutäheks muu hulgas kaasa ka koolitusreisidele kaugetesse maadesse.

Tartu linnavalitsus tutvustas Postimehele neljapäeval ja reedel raamatupidamise algdokumente aastatest 2004–2011. Kapo oli aga ära viinud just Kersti Võlu Koolituskeskuse ja Aabi perefirma Rafi Lahendused poolt Tartule esitatud arved.

Postimehe andmetel läks linnavalitsuse sisekontrolli juurdluse kohaselt kahtlasevõitu arvete alla aastate jooksul kaotsi kokku kuni 2,5 miljonit krooni. Osa sellest maksti välja otse linnavalitsuse haridusosakonna kontolt, koolidel oli aga oma eelarve. Postimehe andmetel osales Aabi skeemides kas tahtlikult või tahtmatult ka Annelinna gümnaasium, Kivilinna gümnaasium ja kommertsgümnaasium.

Tartu linn ja koolid ostsid Rafi Lahendustelt tohututes kogustes paberit, aga ka muid kantseleitarbeid ning kinnitamata andmetel ka koolitusi. Osa neist arvetest võisid olla fiktiivsed, sellal kui teise osa sisse oli kirjutatud suures koguses õhku.

2008. aasta sügisel lahkus Aab ise Rafi Investeeringute juhatusest ja jäi firma osanikuks, sellal kui ülejäänu jaguneb tema kahe lapse vahel. Edasi oli firma juhataja praegugi Tartu linnavalitsuse ettevõtluse osakonnas töötav Kristo Aab ja hiljem tütar Anneli Aab.

Rafi Lahenduste tegevusalaks oli krediidiinfo andmetel märgitud ärinõustamine ja muu juhtimisalane nõustamine. Selle end avalikult mitte kuskil reklaamiva firma tegelik eesmärk oli Postimehele teadaolevalt Tartu linnaga äri ajamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles