Mälestuspäeva ehib värske film

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaadreid homme esilinastuvast Terje Anepaio 53-minutilisest filmist «Meie mäletame! Meie mälestame!».
Kaadreid homme esilinastuvast Terje Anepaio 53-minutilisest filmist «Meie mäletame! Meie mälestame!». Foto: Kaader filmist

Küüditamiskoleduste mäletamisest ning mälestuste edasikandmisest filmi vändanud Eesti Rahva Muuseum (ERM) toob linateose sel laupäeval vaatajate ette.


Eesti lipu päeval, 4. juunil sõidavad Tartusse kokku Eesti Memento Liidu liikmed, represseeritud, ajaloolased ning teisedki, kes kannavad südames eesti rahva valusaid mälestusi. Vanemuise väikeses majas peetaval juuniküüditamise 70. aastapäeva pidulikul ettekandepäeval näeb esimest korda ka filmi «Meie mäletame! Meie mälestame!».

Linateos valmis kahe aasta vältel salvestatud materjalide põhjal ning see räägib Memento Rakvere ühingu tööst ajaloolise mälu säilitamisel ning kogukonna toetamisel.

Nüüdisaegne lähenemine

Seniste küüditamistest vändatud filmidega võrreldes on uus linateos lahendatud pisut teistsuguses võtmes: järeltuleva põlvkonna ning mälestuste elushoidmise kaudu. Valgel linal näeb mälutöö köögipoolt, tseremooniaid, aga ka seda, kuidas Rakvere Memento ühingu liikmed omavahel suhtlevad.

Eesti Rahva Muuseumi teadur Terje Anepaio ning filmi- ja videolabori juhataja Maido Selgmäe uurisid, kuidas elab represseeritute mälukogukond tänapäeval. Selleks salvestasid nad ERMi audiovisuaalsesse arhiivi ligikaudu 40 tundi materjali, millest valmistati 53-minutiline film.

«Vanemat generatsiooni huvitab, kuidas me saame mälestust küüditamistest hoida, mida selleks teha ning kas seda on üldse vaja. Nooremad selgitavad, mida nemad sellest teavad, mäletavad ning kuidas mõistavad,» rääkis filmi autor Terje Anepaio.

Arvamuste spekter oli mitmekesine nii vanemal kui ka nooremal põlvkonnal, kinnitas Anepaio. Boonusena nimetas ta intervjuudega saadud uut teavet ning elulugusid.

Aktiivne ühing

Memento Rakvere ühing valiti filmi objektiks seetõttu, et see on üks aktiivseimaid mäluhoidmise organisatsioone Eestis. Sellesse kuulub 203 liiget üle Eesti ning koos käiakse iga kuu esimesel esmaspäeval, kinnitas ühingu esimees Aino Kiiver.

Virumaal korraldavad nad 2003. aastast koolinoorte infopäevi. Lastele esinevad küüditatud, poliitvangid ning võõrvägedesse mobiliseeritud inimesed. «Noored kuulavad neid lugusid põnevusega ja hiirvaikselt,» kirjeldas Kiiver.

Peale selle käiakse teistelgi mälestuspäevadel ja kokkusaamistel.

Laupäeval plaanivad ühingu liikmed kindlasti Tartusse filmi vaatama tulla. Ülejäänud «mustast materjalist» tahaksid nad aga veelgi filme kokku panna. Kiiveri kinnitusel otsitakse selleks praegu aktiivselt raha ning Rootsist on ühing juba toetust saanud.

Juuniküüditamise ettekandepäev

• Algab 4. juunil kell 11 Vanemuise väikeses majas.

• Teiste seas esinevad Memento juht Enn Tarto, EELK peapiiskop Andres Põder, ajaloolased Aadu Must ja Aigi Rahi-Tamm ning Palupera põhikooli õpilane Hanna-Liisa Tamm.

• Esilinastub film «Meie mäletame! Meie mälestame!».

• Näha saab Kaljola Saare erakogu materjalide põhjal valminud näitust «Laagrikirjad».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles