Tartus hakkab tööle avalik lasketiir

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile värvisid maalrid Kauburi kaubamaja keldris lasketiiru seinu. Uuest nädalast peaks seal käima juba tihe paugutamine.
Eile värvisid maalrid Kauburi kaubamaja keldris lasketiiru seinu. Uuest nädalast peaks seal käima juba tihe paugutamine. Foto: Sille Annuk

Uuest nädalast avatakse Kauburi kaubamaja keldris Tartu esimene avalik lasketiir, kus relvaomanike kõrval saavad märklaua pihta kõmmutada ka teised laskmis­huvilised.


Uue lasketiiru eestvedajaks on kümme aastat politseis töötanud ning ka sisekaitseakadeemias relvastust ja taktikat õpetanud Tõnis Orumaa.

«Eks see mõte tuli ikka sellest, et ma tegelesin ise laskmisega, aga ei olnud kohta, kus seda teha,» ütles Orumaa, kes rajas oma esimese lasketiiru Tallinna Tondile juba kolm aastat tagasi.

Tiir sobib maa alla

Kuna Tondi tiiru ajad on Orumaa sõnul pidevalt broneeritud ja inimesi käib palju, hakkas ta vaatama Tartu poole. «Mul on Tartus palju tuttavaid, kes rääkisid sama juttu, et pole kusagil avalikku tiiru,» lausus ta ning lisas, et jahimehed käivad jahil, aga tavarelvaomanikel pole kusagil harjutada.

«Aga selleks, et oskaks ennast ja oma vara või peret kaitsta, peaks vähemalt korra kuus tiirust läbi käima. Vastasel juhul on relv tore asi kapis, aga kui vaja, siis ei osata seda kasutada,» tõdes relvaspetsialist.

Sobivat pinda otsis Orumaa maakleri abiga Tartus kaks kuud ning lõpuks langes valik Kauburi kaubamaja keldrile. «Kõige parem koht lasketiirule on ikka maa all. Paugud ei kaja välja ja ei sega teisi,» põhjendas Orumaa asukoha valikut.

Tartu lasketiir tuleb 25 meetrit pikk ning seal on viis laskekohta. Tallinnas Tondil saab lasta otse ja ka külgedele, Tartus on võimalik tulistada vaid ühes suunas.

Tulevikus on plaan panna tiiru aga liigutatavad märklauad ja siis saab lasta ka külgsuunas. Näiteks enesekaitse seisukohalt pole Orumaa sõnul võimalik täiuslikku trenni teha, kui ei saa kahes suunas harjutada.

Relvi saab valida

Tiiru relvade valikusse kuuluvad revolver Taurus ning püstolid Glock ja Sig Sauer. Samuti karabiin GSG, mis on maailmas levinud eriüksuste relva MP5 väiksemakaliibrine koopia. Kui inimene pole relvaomanik, teeb instruktor enne laskmist väljaõppe.

«Räägitakse, kuidas käib laskmine, sihtimine, päästmine ning milline peab olema relvahaare,» selgitas Orumaa. Tund aega tiirus maksab algajale 40 eurot. Hind sisaldab nii relva, instruktaaži kui ka laskemoona.

Orumaa sõnul võivad laskmishuvilised tulla lihtsalt kohale, kuid õigem on siiski enne aeg tiiru kodulehel www.laskmine.ee broneerida.

Siiani oli Tartus kolm kinnist lasketiiru: politseimajas, sõjakoolis ning viis aastat tagasi avati Tartu Ülikooli, kaitseministeeriumi ja Kaitseliidu koostöös 50-meetrine lasketiir Nooruse tänava õppehoone keldris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles