Suvised bussigraafikud püüavad vältida troppe

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvine graafik peaks vältima mitme linnaliinibussi üheaegset saabumist peatustesse.
Suvine graafik peaks vältima mitme linnaliinibussi üheaegset saabumist peatustesse. Foto: Sille Annuk

Tulevast esmaspäevast kehtima hakkav suvine Tartu linna bussigraafik hõreneb kehtivaga võrreldes kuni kümme protsenti. Suurim muudatus on Lõunakeskust läbival seitsmendal liinil.



Tartu linnavalitsuse ühistranspordi peaspetsialist Madis Oona kinnitas, et midagi drastilist 6. juunil kehtima hakkav ning 29. augustil taas uuega asendatav sõidugraafik bussikasutajaile ei too.

«Osal liinidel, näiteks 14, 15, 17, 6 ja 8, ei juhtu mitte midagi,» rääkis Oona. «Enamikul liinidest jääb graafiku tihedus samaks, muutuvad ainult väljumisajad. Viimane tuleneb rahva soovist, et bussid üksteise sabas ei sõidaks.»

Kindel rütm kaob

Varem on sõitjad avaldanud nördimust näiteks busside üheaegse või lähedase saabumise pärast Eedeni peatusse, sest pärast sellist troppi kogunemist on tulnud järgmist liinibussi jälle võrdlemisi pikalt oodata.

«Paraku tähendab busside hajutamine seda, et liinide intervallid pole enam tunnis ja päevas näiteks 15 minutit. Ühes ja samas tunnis võib juhtuda, et kahe bussi väljumise vahe on 12 minutit ja siis 18 minutit,» kirjeldas Oona.

«Hajutamine võib olla hea, aga see on kuidas kellelegi. Inimesele, kes elab bussiliini otsas, ei pruugi see üldse hea olla,» lisas ta.

Suurim ümberkorraldus sünnib liinil number 7, kus vastavalt bussikasutajate soovidele on muudetud lõpp-peatus. Seitsmenda liini bussid lõpetasid seni ringi ja tegid pausi FI peatuses, alates 6. juunist on lõpp-peatus Lõunakeskus.Viimaseid päevi kestev kord sunnib inimesi, kes astuvad bussi Lõunakeskuse peatuses, konutama edasisõitu oodates FI peatuses kuni 20 minutit. Edaspidi on pausi paik Lõunakeskus.

«Aga FIsse saamiseks bussiga number seitse hakkab nüüd minema rohkem aega,» nentis Oona.

Teatmik maksab euro

Alates homsest saab osta teatmikku Tartu suvise bussigraafikuga kaheksast kohast: raekoja esimese korruse infokeskusest, Põllu 1a postkontorist, Räni postkontorist ja kauplusest Euronics (mõlemad Lõunakeskuses), Võru 167 Eesti Posti kandekeskusest, Eedeni kaubanduskeskuses asuvast Anne postkontorist, Annelinna kaubanduskeskuses Kalda tee 43 asuvast Emajõe postkontorist ning Riia 4 Hansakeskuse postkontorist.

Infoteatmiku formaat on 105 x 150 mm ja hind üks euro. Internetis saab kiigata bussiaegu aadressilt http://www.peatus.ee/#city;tartu-linn.

Järeldusi, millised suveks tehtud ümberkorraldused end õigustasid ja millised tekitasid reisijais tuska, saab Madis Oona sõnul kajastada bussigraafikuis ilmselt alles uuest aastast.

Oona märkis, et vastavalt linna ja bussifirma Sebe lepingule peavad uued graafikud olema paigas kaks kuud enne kehtima hakkamist. See tähendab, et sügisgraafiku peab Sebe kätte saama juba enne juuni lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles