Kaaneta kaev võttis emal jalad nõrgaks

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eena Vlassova oleks laupäeval äärepealt pea kolmeaastase pojaga kukkunud sellesse Sõpruse puiestee 8 maja juures haljasalal olevasse kaaneta kaevu. Alles eile kella kahe paiku päeval pani Tartu Veevärgi avariiteenistus selle ohtliku kaevu juurde aia.
Eena Vlassova oleks laupäeval äärepealt pea kolmeaastase pojaga kukkunud sellesse Sõpruse puiestee 8 maja juures haljasalal olevasse kaaneta kaevu. Alles eile kella kahe paiku päeval pani Tartu Veevärgi avariiteenistus selle ohtliku kaevu juurde aia. Foto: Sille Annuk

Lõbusalt perepäevalt tulnud tartlanna oleks laupäeval koos pea kolmeaastase pojaga kukkunud Annelinnas kaaneta kaevu. Esmaspäeval teatas ta sellest ohust heakorratelefonile, ööpäev hiljem oli kaev ikka kaaneta.


«Mu suuremad lapsed, viie- ja kuueaastane poiss, jooksid rõõmsalt murul ringi,» meenutas laupäevast õnnelikult lõppenud juhtumit Eena Vlassova. «Väikseim poeg oli väsinud, võtsin ta sülle ja astusime edasi Eedeni kohviku poole.»

Sõpruse puiestee 8 maja ees haljasalale tallatud rada pidi liikudes ei näinud ema hästi jalge ette, sest poisu oli süles. Korraga silmas ta midagi tumedat. Eena Vlassova seisatas ja jahmus: ta oli astunud muru sees oleva lahtise kaevu äärele, mis oli haljasalale tallatud teerajast umbes meeter kaugemal.

Väga ohtlik auk

Jalad nõrgad, vaatas ema koos lastega auku. «See auk oleks võinud mulle, pisipojale ja ka mu suurematele lastele saatuslikuks saada,» ütles Eena Vlassova. «Kaev on heina sisse kasvanud, esimese hooga ei pruugi inimene seda märgatagi. Pimedas ei ole seda kindlasti näha.» Ta lisas, et keegi hea inimene oli kaaneta kaevule hoiatuseks puuoksad küll peale seadnud, kuid neist pole paraku abi.

Esmaspäeva keskpäeval helistas Eena Vlassova kaaneta kaevu pärast Tartu heakorratelefonile 1789. Eile kella ühe ajal päeval oli kaev aga ikka kaaneta. Asja lähemalt uurides selgus, et kaas oli täitsa olemas: see oli purunenud äärise pärast kaevus paari meetri sügavuses.

«Ah sa kurat,» ütles heakorratelefoni kaudu antavatele häiretele reageeriva Tartu Veevärgi juhataja Toomas Kapp kaaneta kaevust kuuldes ja asus kohe asja uurima.

Poole tunni pärast teatas ta, et Tartu Veevärk pole selle ohtliku kaevu kohta teadet saanud. «Meie avariiauto käis nüüd seal ära ja pani kaevule aia peale,» ütles Toomas Kapp. Esialgsetel andmetel on tegu soojakambriga.

Andke teada!

Tartu heakorratelefoni tööd juhtiv linnavalitsuse teabeteenistuse teenindusjuht Reet Käärik kinnitas, et Tartu Veevärk peab kiiresti reageerima kõigile kaaneta kaevudele, kuulugu need siis katlamajale või vee-, gaasi- või sidefirmale.

Eena Vlassova kõne heakorratelefonile võttis esmaspäeval vastu Tartu linnavalitsuse infospetsialist Liina Lau­­kus. «Seal haljasalal on kõikvõimalikud trassid, pidin kõigepealt välja uurima, kellele see kaev kuulub,» selgitas ta. «Reeglina kanalisatsioonikaeve haljasalal pole. See kaev võib kuuluda katlamajale, Elionile või gaasifirmale.»   

Ta lisas, et tänaval olevate kaaneta kaevude kohta tulnud teated edastatakse kohe Tartu Veevärgile, haljasaladel olevate kaaneta kaevude puhul tehakse aga kõigepealt selgeks omanik. Eile pärastlõunal edastas ta Sõpruse puiestee 8 maja juures olevast ohust teate Tartu Veevärgile.

«Meie eesmärk on, et Tartus poleks ühtki kaaneta kaevu,» kinnitas Toomas Kapp. «Oma kaevudel asendame äravirutatud kaane kiiresti betoonluugiga. Teiste firmade kaevudele seame üles aia. Panen inimestele väga südamele, et nad annaksid kaaneta kaevudest kindlasti teada, sest Pärnu ränk õnnetus on veel selgelt meeles.»

Pärnus sai 26. jaanuaril surma tühermaal kaaneta kaevu kukkunud noor naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles