Tänavatel laiutavad kotivirnad, riidekonteinerite tühjendaja ei jõua tartlastega sammu pidada

Elerin Eelmäe
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kottidest pilgeni täis topitud riidekonteiner Kuperjanovi tänaval.
Kottidest pilgeni täis topitud riidekonteiner Kuperjanovi tänaval. Foto: Elerin Eelmäe

Kevadel Tartu tänavatele paigutatud kaheksasse riidekonteinerisse on toodud juba ligi 60 tonni kasutatud asju. Tartlased annavad nädalas taaskasutusse ühe konteineri kohta 100 kilo rohkem riideesemeid kui tallinlased. Sellise tempoga ei suuda aga sammu pidada konteineri tühjendamise eest vastutajad.

Tartlased on saanud viimased 13 nädalat viia puhtaid kasutuskõlblikke tekstiiliesemeid konteineritesse. Seda tehakse aga nii innukalt, et konteinerid täituvad kiiremini kui neid tühjendada jõutakse ja konteineri kõrval maas olev kilekotihunnik on saanud kõnealustes kohtades tavapäraseks.

Konteinerite korrashoiu eest vastutab Humana sorteerimiskeskus ja tühjendab osaühing Adduco tavaliselt neli korda nädalas. Kui konteiner on täis ja inimesed sellest märku annavad, tehakse seda tihemini.

Inimesed peavad helistama

Humana sorteerimiskeskuse infojuht Mari-Helene Kaberi sõnul andsid inimesed esimestel nädalatel pidevalt teada, et konteiner on täis. Samas ei olnud esimestel nädalatel kogutud tekstiili hulk nii suur, kui mitmel hilisemal nädalal, mil teavitusi täitunud konteinerite kohta ei tehtud.

Keskmiselt tuleb Kaberi sõnul täitunud konteinerite kohta preagu nädalas kolm kõnet, vahetult peale konteinerite paigaldamist oli taoliste kõnede arv tunduvalt suurem.

Samas ei soovi Humana konteinerite tühjendamise graafikut tihedamaks teha, sest kastide täituvus kõigub väga palju. Sorteerimiskeskus plaanib jätkata nii, et inimesed annavad täitunud konteineritest ise teada, helistades kogumiskohast leitavale telefoninumbrile.

Tartu konteinerid koguvad paremini kui Tallinna konteinerid. Võimalik, et teenus on Tartus veel inimeste jaoks uus ja asju on varasemast ajast palju kogunenud, mis tingibki Tartu konteinerite parema täituvuse, rääkis Mari-Helene Kaber.

Kaberi sõnul näitavad paar esimest kuud, kui tihti on tarvis erinevaid konteinereid tühjendada. Viimastel nädalatel ei ole äratoodava riide kogus hüppeliselt suurenenud, kuid Tartu tänavatel võib endiselt alatasa näha kotivirnu. See näitab, et Humana pole kolme kuuga suutnud välja selgitada, kui tihti peaks Emajõelinnas konteinereid tühjendama.

Tallinlastele silmad ette

Tartlased viivad konteineritesse riideid agaramalt kui tallinlased. Keskmiselt koguneb Tartus nädalas ühte konteinerisse 570 kilo tekstiili, Tallinnas 450 kilo.

Pealinnas on 32 konteinerit ja Tartus 8, kuid võttes arvesse kummagi linna elanike arvu ja kogutud tekstiili hulka, tühjendavad tartlased oma kappe märksa usinamalt.

«Jah, Tartu konteinerid koguvad paremini kui Tallinna konteinerid,» kinnitas Kaber. «Võimalik, et teenus on Tartus veel inimeste jaoks uus ja asju on varasemast ajast palju kogunenud, mis tingibki Tartu konteinerite parema täituvuse.» Tema sõnul võib heas täituvuses rolli mängida ka see, et konteinerid asuvad linlaste jaoks mugavates paikades.

Kõik konteineritest kogutud esemed viiakse Humana sorteerimiskeskusesse, kus need sorteeritakse. Kandmiskõlblikud rõivad jõuavad kas Humana kauplustesse või annetustena partnerorganisatsioonidele Mosambiigis, Angolas, Malawis ja Sambias. Esemed, mis enam kandmiskõlblikud ei ole, töödeldakse ümber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles