Festivali Draama piletite müük algas tormijooksuga

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen lavastusest «Miljoni vaade», mida saab nüüd telerist tasuta vaadata.
Stseen lavastusest «Miljoni vaade», mida saab nüüd telerist tasuta vaadata. Foto: Tallinna Linnateater

Täna kell 10 algas tänavuse teatrifestivali Draama etenduste piletimüük ja nagu eelmistelgi aastatel, jooksid teatrisõbrad mõnele etendusele interneti piletimüügikohtades tormi. Juba vähem kui kahe tunniga olid müüdud Tallinna linnateatri ja Vana Baskini teatri koostöös lavastatud «Miljoni vaate» pääsmed.

Festivali Draama turundus- ja kommunikatsioonijuhi Marika Goldmani selgituse kohaselt lõppesid «Miljoni vaate» (autor Paavo Piik, lavastaja Elmo Nüganen) pääsmed nii ruttu muu hulgas seepärast, et etendusteks valitud Sisevete Saatkond ei mahuta kuigi palju publikut. Aga väike on ka lavastuse nn kodusaal Tallinnas Toom-Kooli 9.

Nukuteatri ja Vaba Lava lavastuse «Enne meid oli veeuputus» pääsmed tulevad müüki veidi hiljem, kui täpsustatud on tehnilised detailid.

Festivali veebisaidil on kirjas, et Draama toob 3.–9. septembril Tartusse Eesti teatri nii need lavastused, mis on auhinnatud, nomineeritud ja kiidetud Eesti teatri aastaauhindade žürii, Eesti kultuurkapitali, teatrikriitikute ja publiku poolt, kui ka need, mis on Eesti teatripildis huvitavad ja olulised ning mille tunnustus on alles ees. Tänavuse Draama teatriprogrammi üks osa on Eesti Vabariigi sajanda aastapäeva puhul teatrisarja «Sajandi lugu» kõik 13 lavastust.

Lisaks neile on programmis veel 14 eriilmelist lavastust, mille on välja valinud Draama 2018 kunstiline juht Ivar Põllu.

Festivali esimene etendus on 3. septembri pärastlõunal – Renate Keerdi «Tahe» (Tartu Uus Teater). Samal päeval tuleb Draama etendustena vaatajate ette ka «BB ilmub öösel» (Von Krahli teater / Tartu Uus Teater), «Rännakud. Tõotatud maa» (Sõltumatu Tantsu Lava), «Vedelvorst» (Endla teater), «Sirgu Eesti» (VAT teater / Labürintteatriühendus G9) ja «Revolutsioon» (teater NO99).

Lisaks neile on järgmistel päevadel kavas näiteks «Seitse venda ehk Uurali kajakas» (ERMi teater), «Jaanipäev» (Eesti draamateater) ja «Kaarnakivi perenaine» (Endla teater / Kuressaare linnateater). Vaatajate ette tuleb ka üks esietendus: «Sisenemine sisenemisse» (Henri Hütt / Kanuti Gildi Saal).

Festivali programmi võetud kõik teatrisarja «Sajandi lugu» lavastust on ühtlasi Balti Teatri Foorumi kava.

Balti Teatri Foorum toimub igal aastal erinevas Balti riigis, sel aastal tulevad Leedu ja Läti delegatsioonid Tartusse. Foorumi eesmärkideks on Balti riikide rahvusdramaturgiate tutvustamine, tõlkijate ja teatrite vaheliste kontaktide arendamine ning võimaluste loomine üksteise näidendite vastastikuseks lavastamiseks.

«Kõik «Sajandi loo» lavastused tõlgitakse inglise keelde ja väliskülalisi ootame lisaks Läti ja Leedu delegatsioonidele kõikjalt maailmast,» lisas foorumi kaaskorraldaja, Eesti Teatri Agentuuri juht Kirsten Simmo. Foorumi võtab kokku rahvusvaheline konverents Balti riikide dramaturgiast 8. septembril Von Bocki majas.

«Selleaastase festivali kavas on kõik teatrite koostöös sündinud «Sajandi loo» lavastused ning kogu festival on eri-programmile juurde õmmeldud justkui pintsak nööbile,» märkis Ivar Põllu. «Aga miks mitte, kord saja aasta jooksul võib ja peabki. Riigi sajandal aastapäeval vaatame rahvuslikkuse ja kroonulikkuse, endaks jäämise ja muutumise piire eesti teatris ja ühiskonnas.»

Lisaks rikkalikule teatriprogrammile toimuvad festivalil etenduste järgsed arutelud, raamatu «Teatrielu» esitlus ja endise Endla teatri juhi Ain Roosti vitraažinäitus Eesti Rahva Muuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles