Veider olukord: tasuta bussist ei tohi mõnes peatuses väljuda (13)

Elerin Eelmäe
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisija sisenemas Tartu bussijaamas tasuta maaliinibussi.
Reisija sisenemas Tartu bussijaamas tasuta maaliinibussi. Foto: Artur Laugamets / Tartu Postimees

Nii nagu suuremas osas Eestis, saab 1. juulist ka Tartumaal tasuta bussiga sõita. Nulleurose piletiga bussid teevad mitu peatust Tartu linnas, kus ühistransport on tasuline. Seepärast kehtivad neis kohtades maaliinibussidesse sisenemisele ja sealt väljumisele piirangud.

Maakonnaliinidel tasuta bussiliiklust korraldav Tartumaa ühistranspordikeskus peab muu hulgas välistama olukorra, kus inimesed kasutavad maaliinibusse tasuta linnas liikumiseks. Nii on tekkinud olukord, kus Tartu bussijaamast näiteks Valga poole väljunud tasuta buss peatub Riia tänaval Pauluse, Kaare, Raja ja Teaduspargi peatuses, kuid seal ei tohi sõitjad bussist lahkuda, üksnes peale tulla.

«Keegi ei tohi linna piires bussist väljuda ega kasutada maakonnaliinibussi kurjasti linnaliinibussina,» sõnas Tartumaa ühistranspordikeskuse juhatuse liige Tõnis Piir. Ta lisas, et Tartust sõitu alustavatest bussidest võib lahkuda linnapiiri taha jäävates peatustes.

Keegi ei tohi linna piires bussist väljuda ega kasutada maakonnaliinibussi kurjasti linnaliinibussina, sõnas Tõnis Piir.

Linna sisenevatel tasuta bussidel on linna territooriumil väljumispeatused ja kedagi enam peale ei võeta.

Ühistranspordikeskus püüab vältida olukorda, kus inimesed kuritarvitavad tasuta maakondlikku transporti. «Inimeste käitumist kontrollivad nii bussijuhid kui kontrolörid. Ega bussijuht reisijatega võitlema ei lähe, kui keegi peaks linna piires väljuma, aga märkuse teeb kindlasti. See on eeskirjarikkumine,» rääkis Piir.

Kui tasuta bussisõidu kuritarvitamine linna piires peaks kujunema tõsiseks probleemiks, lubab ühistranspordikeskus kasutusele võtta lisameetmed. Seni siiski sellekohast infot pole ja ennekõike loodetakse inimeste mõistlikule käitumisele.

Erinev kord kehtib eelmisel aastal Tartu linnaga liitunud endise Tähtvere valla aladel sõitvates liinibussides – neist võib väljuda ka tiheasustusega linnas. Ehkki formaalselt on Tähtvere vald nüüd Tartu osa, käsitletakse ühistranspordi mõttes seda siiski eraldiseisva alana, kus kohalikku bussiliiklust ei korralda linnavalitsus, vaid ühistranspordikeskus.

Teave bussi sisenemise ja bussist väljumise keeldude kohta leiab internetilehelt peatus.ee.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles