Mustlaskontsert lõi Hurda saali punni täis, paljud lahkusid

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mustlaskultuurifestivali «Romanõ tšergen» kontsert reede õhtul ERMis pälvis publikult suurema tähelepanu, kui korraldajad seda eales oleksid arvanud.

Istekohad Jakob Hurda saalis olid hõivatud juba kolmveerand tundi enne kontserti. Seejärel jäid inimesed algust ootama, seistes isteridade kõrval treppidel.

Tunni aja pärast, kell 19.15, mil kontsert juba hooga käis, oli saali uste taga suur rahvasumm. Inimesed püsisid troppis, leppides sellega, et nad küll ei näe, mis laval toimub, aga pisut kuulevad.

Paljud ei kiirustanud sugugi lahkuma ja jäid ilmselt lootma, et ehk õhtu kulgedes midagi muutub, mõned pettusid väga ja loobusid.

Mustlaskultuurifestivali korraldaja Svetlana Zaikova ütles, et tal on väga kahju inimestest, kes saali ei mahtunud ning jäid ilma sellest tohutust energiast ja paljudest emotsioonidest, mida kontsert pakkus.

Seelikute pillerkaar.
Seelikute pillerkaar. Foto: Janno Loide

Ta palus mitte kritiseerida Eesti Rahva Muuseumi, vaid ikka eelkõige teda ennast, et tema ja ta tantsijad ei suutnud sellist menu ette näha.

«Kirjutame oma kontsertide jaoks projekte, mida kahjuks rahastatakse väga vähe,» ütles ta. «Töö niisuguse sündmuse nimel käis terve aasta. Oleme ise väga tänulikud ERMile, samuti Tartu kultuurkapitalile, Eesti kultuurkapitali Tartumaa eksperdigrupile ning hasartmängumaksu nõukogule, kelle toetuseta poleks me hakkama saanud. Lisaks panime kokku Maljarka kolme esinemise tasu, et kontsert saaks teoks just selliste väliskülaliste osalusel, nagu see oli.»

Jakob Hurda saalis on 250 kohta. Publikuks olid ka püstiseisjad. Svetlana Zaikova ütles, et kui kõik inimesed oleksid saali mahtunud, võinuks vaatajaid olla 600 või rohkemgi.

«Eks me saime kogemuse. Järgmine kontsert ei saa kindlasti tulla enam tasuta,» arvas ta.

Kaheosalise kontserdi finaaliks kogunes lavale 60 mustlastantsijat ning kõik kollektiivid aplodeerisid korraldajaile. «Mul pisarad voolasid, see oli nii eriline tunne,» ütles Svetlana Zaikova.

Tema sõnul läksid ka laupäevased esinemised Pärnu hansapäevadel korda, publikuks ligi 400 inimest. Pühapäeval leidsid aset veel Natalja Kulišenko juhendatud mustlastantsu meistriklassitunnid, kuhu kogunes tantsijaid nii Tallinnast, Viljandist, Pärnust, Riiast kui ka Tartust.

Maljarka juhendaja Svetlana Zaikova.
Maljarka juhendaja Svetlana Zaikova. Foto: KRISTJAN TEEDEMA / PM/SCANPIX BALTICS

29. juunist 1. juulini kestnud festivali osalejad olid Svetlana Zaikova juhendatav Maljarka Tartust, Lehti Kostabi flamenko- ja mustlastantsustuudio Airoso, Pille Priksi juhendatav Romaška ning sõuteater Jagory Tallinnast. Välismaalt olid kohal Natalja Kulišenko tantsukooli Dance Hayat artistid Kiievist, Olga Smirnova mustlasteatri Šatritsa esinejad Peterburist ning Larisa Janina juhendatav koosseis tantsuklubist Tanza Asfar, mis tegutseb Riias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles