Liivi muuseum näitab välikäimlat kui kunstiteost (1)

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Jaanus Samma tutvustab Liivi muuseumi rehe all oma näitust «Kiri seintel. Kodavere välikäimla».
Kunstnik Jaanus Samma tutvustab Liivi muuseumi rehe all oma näitust «Kiri seintel. Kodavere välikäimla». Foto: Kristjan Teedema

Kunstnik Jaanus Samma on kindel, et näitust võib teha kõigest, ja sealjuures peab ta oluliseks märgata neidki asju, mis on osa meie argielust. Sest ka kõige igapäevasemad asjad võivad rääkida huvitavaid lugusid, ja üks neist asjadest on käimla, mis oli Kodavere kiriku taga tarvitusel juba mõni aasta rohkem sajand tagasi. Nüüd on see näituseks seatud Alatskivi lähedal Liivi muuseumi rehe all.

Näitus «Kiri seintel. Kodavere välikäimla» sai Jaanus Samma sõnul alguse poolteist aastat tagasi. Tema huvi paelunud peldik oli kiriku taga, kuid ei olnud enam kasutuskõlblik. «Tal ei olnud enam istumisalust ja katust, ta oli kohe-kohe ümber kukkumas,» meenutas kunstnik.

Sammat huvitasid eeskätt selle hädavajaliku puitehitise seintele pliiatsiga jäädvustatud kirjapanekud. Esimene neist on aastast 1916 («A. E. 5.X.1916»), mitmed dateeritud kuupäevadega 1920. ja 1930. aastatest. Leidub lihtsalt nimesid, aga on ka lauseid ja isegi luuletusi, näiteks: «Kui sa situd, ära köhi, ära käega perset pühi.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles