Tartu ülikooli kammerkoor teeb Läti üldlaulupeol ajalugu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ kammerkoor osales 2014. aastal Põhja- ja Baltimaade laulupeol. Foto on tehtud Riia vabadussamba ees. Koori arhiiv
TÜ kammerkoor osales 2014. aastal Põhja- ja Baltimaade laulupeol. Foto on tehtud Riia vabadussamba ees. Koori arhiiv Foto: Koori arhiiv

Tartu ülikooli kammerkoor sõitis Lätti, et osaleda sealsel laulupeonädalal, kuid mitte publiku seas, vaid täieõigusliku esinejana tuhandete lauljate hulgas. «Tegu on ajaloolise sündmusega, sest varem pole Eesti koorid Läti üldlaulupeol osalenud, vähemasti nii kinnitavad lätlased,» teatas Nele Dresen TÜ kammerkoorist.

Läti laulupeod said alguse samuti ülemöödunud sajandil. 1.–8. juulini korraldatav pidunädal toob kaasa XXVI Läti laulupeo ja XVI tantsupeo. TÜ kammerkoor osaleb sellel suurel peol koos Läti kooridega.

Kaks ja pool aastat tagasi

Mõte sõita lõunanaabrite tähtsaimale laululavale koos sealsete lauljatega laulma tekkis TÜ kammerkooril ja dirigent Triin Kochil kaks ja pool aastat tagasi. Viimasel kümnel aastal on kooril tekkinud Lätiga tugev emotsionaalne side: koor on osalenud mitmel Lätis toimunud rahvusvahelisel üritusel, nagu näiteks 2004. ja 2014. aastal Gaudeamusel ning 2015. aastal Põhja- ja Baltimaade koorifestivalil.

2016. aasta sügisel võttis TÜ kammerkoor ühendust Läti laulupeo korraldajatega ja ka 2018. aasta Läti laulupeo kunstilise juhi Romāns Vanagsiga, kes koori plaani igati toetas. Rõhutades Tartu ülikooli tähtsust sealses kultuuriloos, oli ta tänulik, et just selle kõrgkooli kammerkoor soovib tulla laulma lätlaste suurele peole.

«Nõnda otsustasidki laulupeo korraldajad meie algatust toetada tingimusel, et õpime ära kogu laulupeo repertuaari ning võistleme peole pääsemise nimel samadel tingimustel koos teiste välisläti kooridega,» on üles tähendatud TÜ kammerkoori kirjapanekusse. «Peole lubatähe saamiseks tuli meil videosse võtta meie lauldud kolm lugu Läti laulupeo repertuaarist,  kaks neist selgusid loosiga. Tulemus oli kõikidest välisläti kooride pingereas kõrgeim punktisumma. Nii saimegi rohelise tule laulupeole minekuks. Ei ole teada, et Eesti koorid oleksid varem Läti laulupeol osalenud ning vastupidi. Küll on aga Läti laulupeol varem osalenud veel ameeriklased ja sakslased.»

Pidu kogu nädalaks

Erinevalt Eesti paaripäevasest peost kestavad lätlaste pidustused nädal aega. Pidu algab 1. juulil Riia toomkirikus vaimuliku muusika kontserdiga, millele järgneb rongkäik läbi linna.

Nädal aega kestval festivalil toimub  üle 65 ürituse, kus astuvad üles koorid, tantsurühmad, puhkpilliorkestrid, rahvamuusikud, vokaalansamblid jm. Festival tipneb 6. ja 7. juulil tantsupeo etendustega, kus osaleb praegustel andmetel 18 174 peolist, ning 8. juulil lõppkontserdiga Mežaparksi vabaõhulaval, kus osaleb 16 500 peolist. Ametliku programmi lõppedes ühendavad koorid ja publik hääled ning algab ühislaulmine, mis võib kesta päikesetõusuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles