Laulu «Olen lahke» autor inBoil tõestab, et ta ongi lahke

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Rootsmäe ehk inBoil on laulude, aga ka mitme raamatu autor.
Andrus Rootsmäe ehk inBoil on laulude, aga ka mitme raamatu autor. Foto: Margus Ansu

«Kui aega saate tulge minu juurest läbi, / mis sest et tornikell on löönud pool kaksteist.» Nende kahe värsireaga algab Andrus Rootsmäe alias inBoili laul, mille pealkirja on kirjutatud vähemalt kolmel moel: «Laul ennekuulmatust lahkusest», «Olen lahke» ja «Ma olen tõesti nõnda lahke». Kas aga autor on ka päriselt lahke? «Ma tõestan, et ma tõesti olen nõnda lahke,» ütles ta.

8. juulil annab ansambel inBoiler Raadil ERMi viinaköögis selle suve ainukese kontserdi Tartus. Sealsamas lubaski inBoil tõestada oma lahket meelt. «Publiku hulgast loositakse välja inimene, kes saab tulla mulle külla minu aeda minu tehtud torti sööma. Ja ta saab kaasa võtta selle, kes temaga klapib,» ütles Andrus Rootsmäe.

«Laul ennekuulmatust lahkusest» saab niisuguse erakorralise esiletõste vääriliseks seepärast, et tänavu kevadel möödus 30 aasta selle kirjutamisest. «See laul on muutunud sõna otseses mõttes rahvaloominguks,» lisas inBoil. «Mitmes laulusõnade kogumikus on kirjutatud: tekst on rahvalik, viis on traditsionaal. Nii et inimesed enam ei teagi, kes on selle autor … Aga noh, mis mul sellest.»

Laul valmis inBoili meenutust mööda üsna juhuslikult. Ühel hetkel hakkas üks meloodia autorit kummitama, ta mängis ja mängis seda, ent ei leidnud korrapealt teemat, millest laulusõnad võiksid rääkida.

Salmid ja refrään tekkisid tänu Veski tänavasse Kassitoome nõlvale tellistest ehitatud villale, mis 30 aastat tagasi oli tuntud kui EPA ehk Eesti põllumajanduse akadeemia klubi ja mille Eesti maaülikool müüs aastal 2011 Tartu Veski ühele omanikule Uuno Lausingule.

«Ma olin 30 aastat tagasi natukene seotud EPA klubiga ja mõte hüppas sinna, et kui mul oleks sihuke maja, oskaksin seal toredasti külalisi vastu võtta,» meenutas inBoil. «Nii see laul sündiski. Esiettekanne oli minu teada ka sealsamas.»

Autori teada esitas ta «Olen lahke» kõigepealt üksinda. Esimene salvestis ilmus aastal 1991 kassetil «Jäääär I». 8. juulil kõlab see laul kontserdil ERMi viinaköögis, kus ansambel inBoiler annab plaadi «Pronksist professorid» esitluskontserdi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles