Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Anne kanali ääres lehvib roheline lipp, vee kvaliteediga on kõik korras

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Suplejad Anne kanali ääres jahutust otsimas.
Suplejad Anne kanali ääres jahutust otsimas. Foto: Sille Annuk

Tänavu võib minna sooja ilmaga jahutust otsima ka Anne kanalisse, sest Terviseamet kinnitab vee puhtust.

Terviseameti poolt 20. juunil Anne kanalist võetud proovid kinnitavad, et kahe kanali vett reostava bakteri tase on tugevalt alla normi ja vee kvaliteet vastab nõuetele.

«Mõlemad näitajad ei täida isegi poolt keelatud normpiirist ning Anne kanalis ujumine on ohutu,» rääkis Terviseameti lõuna talituse vaneminspektor Väino Ratasepp.

Ratasepa sõnul on soole enterokkide sisaldus vees 44 ühikut 100 milliliitri kohta, lubatud on kuni 100 ühikut 100 milliliitri kohta. Kolibakterite tase vees on 360 ühikut 100 milliliitri kohta, samas kui lubatud on kuni 1000 ühikut 100 milliliitri kohta.

Mõlemad näitajad ei täida isegi poolt keelatud normpiirist ning Anne kanalis ujumine on ohutu, rääkis Terviseameti lõuna talituse vaneminspektor Väino Ratasepp.

Vee reostust näitavate kolibakterite ja soole enterokokkide levik on Anne kanalit kimbutanud ka varasematel aastatel. Nii näiteks lehvis punane lipp seal eelmisel aastal pidevalt alates 4. juulist. Olukord oli eriti halb juuli keskel, mil enterokokkide tase oli 2,5 korda normist kõrgem, kolibakterite tase ületas aga lubatud piirmäära tervenisti kuus korda.

Üle-eelmisel aastal oli ujumine keelatud 6. juulist 18. juulini, 2013. aastal oli rand ujumiseks suletud aga terve augustikuu.

Lihtsustatult öeldes on kolibakterid ja enterokokid tavalised ja levinud bakterid, kes elavad inimeste ja soojavereliste loomade soolestikus. Enamik soole enterokokkide ja kolibakterite vorme on ohutud, isegi kasulikud, kuid nende hulgas võib olla ka mikroorganisme, kes võivad põhjustada näiteks seedetrakti haigusi. Seetõttu peaksid inimesed kanalivees ujumisest hoiduma, eriti nõrgema immuunsüsteemiga lapsed ja vanurid.

Tagasi üles