Minister tuleb Ülenurme ja Kambja nimevaidlust klaarima (1)

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigihalduse minister Janek Mäggi.
Riigihalduse minister Janek Mäggi. Foto: Eili Arula

Riigihalduse minister Janek Mäggi kohtub kolmapäeva õhtul Kambja valla elanikega, et arutada omavalitsuse nime muutmise soovi tagamaid. Nimelt esitas Kambja vallavolikogu rahvahääletusele tuginedes aprillis valitsusele taotluse muuta valla nimi Ülenurmeks.

«Kambja vallavolikogu ja osa valla elanikest soovivad muuta Kambja nime Ülenurmeks. Kohanimenõukogu arvates on Kambja nimi põhjendatum. Kaks eri arvamust, kuid mõlemas on tõde,» ütles riigihalduse minister Janek Mäggi.

Lõpliku otsuse võimaliku nimemuutuse kohta peab tegema valitsus. Haldusreformi käigus peeti Kambja ja Ülenurme vallast moodustatud ühendvallale paremaks Kambja nime, sest sellel on tugevam ajalooline taust.

Kambja vallavolikogu esitas 6. aprillil valitsusele taotluse muuta nimi Ülenurme vallaks. Peamise põhjendusena esitatakse seejuures tõsiasja, et Ülenurme alevik on uue omavalitsuse keskus ja seal elab suurem osa valla inimestest.

Samas esitas kohanimenõukogu valitsusele arvamuse, et Kambja valla nimi on põhjendatum, sest see lähtub ajaloolise maa-ala märkivast kohanimest ehk kihelkonna eelistamisest. Üldise kohanimevaliku põhimõte on valida võimalikult kaua kasutatud nimi. Esimesena peetakse silmas kihelkondade nimesid, mis on Eestis pikimat aega valitsenud piirkonnanimed. Teise lähtekohana pakutakse välja valla keskuse nime.

Kohtumine ministriga on avalik ning see algab kell 16 Ülenurme gümnaasiumis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles