Peipsimaal hüüavad festivalil ajaloolised orelid (1)

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elke Unt on Tartu Jaani kiriku organist, kes on võtnud enda kanda Peipsimaa orelifestivali korraldamise.
Elke Unt on Tartu Jaani kiriku organist, kes on võtnud enda kanda Peipsimaa orelifestivali korraldamise. Foto: Margus Ansu

Täna, 26. juunil algab viies Peipsimaa orelifestival, mis toob meie kirikutesse esinema orelivirtuoose Läti pealinnast Riiast ja Kasahstani pealinnast Astanast, kodusest Tartust rääkimata. Viiel päeval hüüavad Peipsimaal orelid nii põhjapoolsetes Illakus ja Iisakus kui ka lõunapoolsetes Räpinas ja vahepealsetes Lohusuus, Mustvees, Tormas ja Kodaveres.

«Peipsimaa kunagine rikkus ei anna häbeneda ja mõisnike kultuurilembus oma aja Saksa parimate orelimeistrite käest tellitud orelite kujul on tänapäevalgi paikkonnale uhkuseks,» ütles festivali korraldaja ja kunstiline juht ning Tartu Jaani kiriku organist Elke Unt.

Eelmisel sajandivahetusel, aastail 1895–1903 tuli Peipsimaale oreleid nagu seeni pärast vihma. «Tänu kohalikele kogudustele ja omavalitsustele on pillid tänapäevalgi hästi hoitud,» lisas Unt.

Festivalil annavad neli kontserti Läti organistid Ilona Birgele ja Larisa Carjkova. Torma ja Lohusuu kontsertidel teeb kaasa ka sopran Érika Jonite.

Kasahstani organist Saltanat Abilkhanova toob klassikalise orelirepertuaari kõrval Peipsimaa publikule kuulamiseks enda poolt orelile seatud Kasahstani rahvaviise. Ta on õppinud Leipzigi muusikakõrgkoolis ja tema juhtida on Astana kunstide ülikoolis 30 noore organisti õppekorraldus.

Peipsimaa orelifestivali Eesti organistide esindus tuleb Tartu Pauluse ja Jaani kirikust. Anna Humal on lubanud suviselt rõõmsa kava koos rootsi pulmaviisidega panna kokku Iisaku kiriku kontserdiks.

Festivali avakontsert on täna, 26. juunil Illuka kiriku väikesel, ilma pedaalideta positiivorelil, kus Elke Undi esituses kõlavad 17. ja 18. sajandi Habsburgide dünastia aegsetes Euroopa õukondades tegutsenud heliloojate oreliteosed.

Peipsimaa orelifestivali kontserdid algavad kell 19 ja on tasuta. Oodatud on annetused kohalikele kogudustele pillide korrashoiuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles