Lahkus endine Pala vallavanem Jozsef Weinrauch

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jozsef Weinrauch
Jozsef Weinrauch Foto: Kristjan Teedema

Jaaniööl lahkus ootamatult meie seast viimane Pala vallavanem Jozsef Weinrauch, kes oli viimastel aastatel silma paistnud tulihingelise haldusreformi vastase ja Pala valla patrioodina.

Weinrauch oli omavalitsusjuhtide ja ametnike seas tuntud teravate ja otsekoheste väljaütlemiste poolest. Viimasel ajal jagus tema suust enim kriitikat haldusreformi ja selle läbiviijate aadressil. Tema juhitud Pala vald loobus vabatahtlikust ühinemisest ning liideti sunniviisil viiest omavalitsust moodustatud Peipsiääre vallaga.

Pala vald eesotsas Weinrauchiga oli üks neist omavalitsustest, kes pöördus haldusreformi seaduse vaidlustamiseks riigikohtusse. Samuti liitus Pala vald hagiga, mis puudutas läinudaastaseid omavalitsuste sundliitmise otsuseid.

Paljud kõnelevad, et käredast loomust hoolimata oli Weinrauch Pala vallas lugupeetud mees. Tema populaarsust kinnitavad muu hulgas ka eelmisel sügisel peetud kohalike omavalitsuste tulemused. Nimelt sai Weinrauch toona 130 valija toetuse, mis oli kõigi kandidaatide seas parim tulemus. Sellega tagas ta endise Pala valla valimisliidule uues suures volikogus kaks kohta.

Rahvuselt oli Weinrauch ungarlane, kes tuli Eestisse 1969. aastal Taga-Karpaatiast. Siin omandas ta Eesti põllumajanduse akadeemias veterinaariameti. 1982. aastal sai temast Pala kolhoosi aseesimees.

Eesti iseseisvuse taastamise järel asus Weinrauch Nõva ühismajandi esimehe ametisse ning töötas seal kuni majandi likvideerimiseni 2001. aastal.

Weinrauch oli Pala vallavolikogu esimees aastatel 1993–1996 ning 2005–2007. Seejärel valiti ta Pala vallavanemaks ning ta jäi sellesse ametisse möödunud sügiseste valimisteni.

66-aastane Weinrauch suri jaaniööl, 24. juunil oma kodus. Tema ärasaatmine on eeloleval laupäeval kell 12 Tartu Pauluse kirikus. Weinrauchi soov oli saada tuhastatud. Pärast ärasaatmistalitust viiakse sark krematooriumisse ning mulda sängitamist ei järgne.

Copy
Tagasi üles